Massivedynamic.co
UUTISET
Ainutlaatuista nähtävää online ja offline
Julkaistu 6.11.2020
39. Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali 16.–22.11.2020 tarjoaa ainutlaatuista nähtävää myös tänä poikkeuksellisena vuotena, sekä online että offline! 
Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali tarjoaa elokuvia, joissa seikkaillaan sirkuksen matkassa, sademetsässä, Turkin syrjäseuduilla, Nepalin maisemissa sekä Filippiineillä saakka. Lastenelokuvissa tavoitellaan unelmia, jopa maailman kokoisia sellaisia. Nuortenelokuvissa haastetaan katsojan mielikuvitus. Niissä kapinoidaan, flirttaillaan, noustaan omien rajoitusten yläpuolelle ja tietysti rakastutaan. Kotimaiset dokumenttielokuvat, yli 40 lyhytelokuvaa ja Maailmanpyörä-sarja takaavat, että kaikenikäisille löytyy ainutlaatuista nähtävää! 

-Tarvitsemme toisiamme, kaipaamme yhteisöllisyyttä. Yksi tapa olla yhteydessä on katsoa elokuva, joka avaa silmät ja sydämen uusille kokemuksille, vahvistaen tunnetta siitä, että me kaikki ja yhteiskunta, jossa elämme, on pohjimmiltaan yhtä. Istut sitten kotona tai elokuvateatterissa mahdollisimman mukavasti, voit nauttia elämyksistä, elokuvien tarjoamista ihmetyksen ja tunnistamisen hetkistä, festivaalin taiteellinen johtaja Anna Asplund kertoo.

Haluamme poikkeusajasta huolimatta tarjota kaikille elämyksiä elokuvasaleissa. Vieraamme ja henkilökuntamme ovat meille tärkeitä, ja siksi festivaalin toteutukseen ja tilojen käyttöön on tehty muutoksia huomioiden koronavirustilanteeseen liittyvät turva- ja hygieniaohjeet. Seuraamme viranomaisten tiedotusta ja toimimme heidän ohjeistustensa mukaan. 
Lapset voittavat itsensä ja osaavat rakastaa 
Lastenelokuvien kilpailun elokuvissa lapset ovat päämäärätietoisia, heillä on selkeä visio ja tahto muuttaa maailmaa paremmaksi, ottaen samalla askelia itsenäisyyden polulla. Elokuvat heittävät päähenkilöilleen haasteita, joita he ratkovat tunnemylläkässään kipuillen.

Vuoden 2020 lastenelokuvien yhtenä teemana on rakkaus omiin isovanhempiin ja vanhempiin sekä sisaruksiin ja samalla myös lähimmäisenrakkaus, luonnonrakkaus, uudet ystävät ja ihastukset. Rakkautta ja välittämistä on monenlaista, eikä se ole keneltäkään pois, vaan antaa lisää voimaa ihan kaikille. 

Mielikuvituksen voima näyttäytyy erityisesti elokuvissa Räsy, Sademetsän pelastajat ja Pako rajan yli. Pieni tyttö voi olla musketööri, muuttua viidakossa superhahmoksi tai nukke herätä eloon. Lapsen ja isovanhemman suhde on keskiössä Isoisäni on avaruusolento, Romyn kampaamo ja Team Marco -elokuvissa. Itsensä ja vaikeuksiensa voittamisen teema siivittää päähenkilöiden tarinoita elokuvissa Madison – kahden pyörän välissä, Pako rajan yli ja Sirkus Noël.  
Nuoret ottavat oman elämänsä ohjat 
Nuortenelokuvien kilpailussa nuoret ovat lähteneet omalle polulleen, lapsuus on ohi, mutta edelleen ollaan aikuisten maailman luomien paineiden ristitulessa. Kuinka nuori tämän omalla kohdallaan ratkaisee?

I am free, Monimielimusikaali ja Toinen elämä näyttävät oman mielen ailahtelevaisuutta, kun taas Cleaners, Muuri välissämme ja Nepalin morsian kertovat elämästä, jossa ulkoinen maailma luo paineet, jotka vaativat ratkaisua. Elokuvien nuorilla päähenkilöillä on kaikilla, vastoinkäymisistä huolimatta tahto saada asiat jälleen kohdalleen.  
Kilpasarjojen elokuvat 
Lastenelokuvien kilpailussa on mukana kahdeksan elokuvaa, nuortenelokuvien kilpailussa kuusi elokuvaa ja kotimaisessa kilpailussa seitsemän elokuvaa. 

Kilpasarjojen lisäksi valkokankaalla nähdään Maailmanpyörä, pohjoismaisten lastenelokuvafestivaalien Nordic Junior Sessions -projektissa koottu Pohjolasta on moneksi -lyhytelokuvapaketti sekä kattava joukko muita lyhytelokuvia. Oskari-kilpailuun osallistuvat lasten ja nuorten tekemät elokuvat. Vuosittain noin 30 000 kävijää keräävän festivaalin ohjelmistossa on yhteensä lähes sata elokuvaa. 
Lastenelokuvien kilpailu: 
Isoisäni on avaruusolento. Kroatia, Luxemburg, Norja, Tšekki, Slovenia, Slovakia, Bahrain 2019, ohjaus Marina Andree Škop, Dražen Žarković 
Madison – kahden pyörän välissä. Saksa, Itävalta 2020, ohjaus Kim Strobl 
Pako rajan yli. Norja 2020, ohjaus Johanne Helgeland 
Romyn kampaamo. Alankomaat, Saksa 2019, ohjaus Mischa Kamp 
Räsy. Viro, Tanska 2020, ohjaus Meelis Arulepp ja Karsten Kiilerich 
Sademetsän pelastajat. Argentiina, Sveitsi, Espanja 2018, ohjaus Gastón Gularte 
Sirkus Noël. Alankomaat 2019, ohjaus Dennis Bots 
Team Marco. Yhdysvallat 2019, ohjaus Julio Vincent Gambuto 

Nuortenelokuvien kilpailu:
Cleaners. Filippiinit 2019, ohjaus Karl Glenn Barit 
I am free. Venäjä 2019, ohjaus Ilja Severov 
Monimielimusikaali. Saksa 2019, ohjaus Peter Lund 
Muuri välissämme. Saksa 2019, ohjaus Norbert Lechner 
Nepalin morsian. Suomi, Norja 2019, ohjaus Tiina Madisson 
Toinen elämä. Alankomaat 2019, ohjaus Willem Bosch

Kotimainen kilpailu: 
Čáhcerávga. Suomi 2019, ohjaus Suvi West 
Kanarialintu. Suomi 2020, ohjaus Risto-Pekka Blom 
Keppi. Suomi 2019, ohjaus Teppo Airaksinen 
Kungfuveljet. Suomi, Kiina 2020, ohjaus Mirkka Suhonen 
Onko sulla nälkä? Suomi 2019, ohjaus Teemu Niukkanen 
Rakas äitini. Suomi, Norja, Ruotsi 2019, ohjaus Paul Anders Simma 
To teach a bird to fly. Suomi 2020, ohjaus Minna Rainio ja Mark Roberts
Lastenelokuvafoorumi 17.11.2020 verkossa 
Tänä vuonna järjestetään ensimmäistä kertaa Lastenelokuvafoorumi festivaaliviikon tiistaina 17.11., joka on suunnattu alan ammattilaisille, opiskelijoille sekä aiheesta kiinnostuneille. Foorumi on englanninkielinen ja koostuu ammattilaisten puheenvuoroista sekä paneelikeskusteluista, joissa kaikki osallistujat voivat esittää kysymyksiä tai kommentteja. 

Tänä vuonna foorumissa keskustellaan pohjoismaisten lastenelokuvien kansainvälisen tuotannon, levityksen ja rahoituksen haasteista. Kuulemme tulevista elokuvista ja aiemmista menestystarinoista. Tarkastelemme myös yhteistuotantoelokuvia ja sitä miten yhteistuotanto vaikuttaa elokuvan levitykseen.  

Lisätietoa lastenelokuvafoorumista: www.oulufilmfestival.fi/lastenelokuvafoorumi