Massivedynamic.co
UUTISET
42. Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali
VOITTAJAT
Tuomaristot ovat tehneet päätöksensä. Voittajat julkaistiin 18.11.2023.
  • Text Hover
Lastenelokuvien kilpailu
Oulun Energian Lastenelokuvien kilpailun palkinto lapsituomariston valitseman elokuvan ohjaajalle: Ted Kjellsson
Elokuva: HÅKAN BRÅKAN
  • Text Hover
  • Text Hover
ECFA-palkinto parhaalle eurooppalaiselle lastenelokuvalle
Kansainvälisen tuomariston valitsema elokuva:
TOTEEMI
Ohjaus: Sander Burger
  • Text Hover
  • Text Hover
ECFA-palkinto parhaalle eurooppalaiselle
lasten lyhytelokuvalle
Kansainvälisen tuomariston valitsema elokuva:
KANNATTIKO PAISUTELLA?
Ohjaus: Alžbeta Mačáková Mišejková
  • Text Hover
  • Text Hover
Nuortenelokuvien kilpailu
Oulun 4H:n Global Future -palkinto nuorten tuomariston valitsemalle elokuvalle:
UFO SWEDEN
Ohjaus: Crazy Pictures
  • Text Hover
  • Text Hover
Kotimainen kilpailu
Kirkon Mediasäätiön Katso minuun... -palkinto elokuvalle:
REVONTULTEN RÄPPÄRI
Ohjaus: Petteri Saario
  • Text Hover
  • Text Hover
Parempi maailma -palkinto:
Antonia Ringbom
  • Text Hover
LASTENELOKUVIEN KILPAILUN PALKINTO:
HÅKAN BRÅKAN

Lapsituomaristo jakoi Lastenelokuvien kilpailun parhaan elokuvan ohjaajalle Oulun Energian lahjoittaman Lastenelokuvien kilpailun palkinnon, johon sisältyy 3000 euroa. Lapsituomaristossa olivat tänä vuonna mukana Omar Arifi, Milja Hirvonen, Kalle Hotakainen, Onni Huikari, Adele Jämsä, Ester Jämsä, Lumi Jänkälä, Oona Knuutinen, Inkeri Mäkinen, Martta Pörhö, Iina Salmi ja Nandhu Saravan.

Voittaja on Ted Kjellsson ruotsalaisella elokuvalla HÅKAN BRÅKAN.

Lapsituomariston kommentti: “Elokuvan juoneen on nähty vaivaa. Se on hyvin käsikirjoitettu, hienosti toteutettu, helposti seurattava ja innostava. Elokuvan teema opettaa, että myös aikuiset voivat leikkiä ja pitää hauskaa samalla tavalla kuin lapset. Juonessa on jännittävät sisäiset ideat ja käänteet sekä niihin vaikuttavat musiikit ja ääniefektit. Tapahtumissa ja keskusteluissa on paljon huumoria ja jokaisessa kohtauksessa huippukohta. Rakenne on vakuuttava, luova ja ennalta-arvaamaton. Kaikki näyttelijät onnistuvat hyvin rooleissaan ja ovat uskottavia, erityisesti Håkan ja hassut vartiointiliikkeen miehet. Kuvauksen laatu on hyvä ja videopelin maailma toimiva.”

Pääosan esittäjä Silas Strand: “Moi, mukulat. Kiitos tästä palkinnosta. Se merkitsee paljon minulle ja elokuvan tekijäporukalle. Rakastan Oulua!” 

Kunniamaininta

Lapsituomaristo antoi kunniamaininnan ohjaaja Andrei Huțuleacille romanialaisesta elokuvasta TOIVOMUSPUU. ”Elokuva on hyvällä tavalla koskettava ja surullinen. Se on myös uniikki, sillä siinä kerrotaan syöpää sairastavasta nuoresta, mikä on vähemmän käsitelty asia lastenelokuvissa. Juoni etenee sulavasti ja näyttelijät osaavat eläytyä rooleihinsa. Se on kuvattu taitavasti ja aihetta käsitelty kauniisti. Idea satumaailmasta ja sinne johtavasta toivomuspuusta on todella hyvä.”

Voittajan kommentti: "Haluamme kiittää Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin lapsia, sen tuomaristoa, järjestäjiä ja upeaa yleisöä tästä merkittävästä palkinnosta. Se on tunnustus meille HOSPICE House of Hopessa ja osoittaa, että työmme palliatiivisen hoidon merkityksen tunnetuksi tekemiseksi nuoren yleisön keskuudessa tuottaa tulosta. Tämä hanke on syntynyt satojen ihmisten sydämestä, ja se on omistettu niille, jotka valitettavasti saavat kuulla, että mitään ei enää ole tehtävissä, vaikka itse asiassa vielä onkin. Olemme syvästi kiitollisia tästä palkinnosta, ja Romaniasta käsin haluamme kehottaa teitä vaalimaan elämän jokaista hetkeä. Kiitos!"
ECFA-PALKINTO: TOTEEMI

ECFA (European Children’s Film Association) on eurooppalainen lastenelokuvajärjestö. Kolmihenkinen kansainvälinen tuomaristo myönsi palkinnon parhaalle eurooppalaiselle lastenelokuvalle. Siihen kuuluivat näyttelijä ja käsikirjoittaja Kolbrún Anna Björnsdóttir Islannista, Krakovan kansainvälisen lasten ja nuorten elokuvafestivaalin KINOLUBin johtaja Marta Kraus Puolasta sekä käsikirjoittaja ja tuottaja Aleksi Puranen Oulusta.
Voittaja on alankomaalais-saksalais-luxemburgilainen elokuva TOTEEMI, jonka on ohjannut Sander Burger.

Tuomariston perustelut voittajalle: 
"Maailmassa, joka on täynnä rajoja ja sosiaalisia esteitä, Ama, vahva ja päättäväinen tyttö taistelee oikeudestaan omata suuria unelmia ja kotipaikka.
Näyttelijät, varsinkin pääosa, esiintyvät todella hyvin laajassa tunteiden kirjossa.
Elokuvassa on selkeä ja johdonmukainen - tumma ja karu - visuaalinen tyyli, joka eroaa siitä, mitä yleensä näemme lastenelokuvissa.
Henkieläin on hauska ja näppärä tapa visualisoida vapauden ja tasa-arvon teemoja ja samalla antaa lisäsävyn elokuvan tunnelmaan ja ilmeeseen.
Elokuva vie katsojan mukanaan seikkailulle säilyttäen silti kauniisti realismin tunteen, mutta ei koskaan lankea sukupuolistereotypioiden ansaan.
Aikuisilla ei aina ole kaikkia vastauksia. Jopa vanhemmat tekevät joskus vääriä asioita oikeista syistä, ja se syy on tietysti rakkaus.
Elokuva on kaunis ja jännittävä muistutus meille kaikille siitä, kuinka kaikkia tulee kohdella tasa-arvoisesti. ”

Tekijätiimi:
"Olemme haltioissamme Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvafestivaalin ECFA-palkinnosta. Kiitos uskomattomasta kunniasta!
Totemissa Ama löytää juurensa urhealla odysseialla halki Rotterdamin apunaan ripaus taikaa. Toivomme, että yleisö sai inspiraatiota oikeuksien puolustamiseen iästä riippumatta ja mielikuvituksen aktivoimiseen.
Todella mahtavaa nähdä, miten Totem saa vastakaikua eri maissa, ja ottaa vastaan näin lämmittäviä reaktioita. Paljon kiitoksia!"
ECFA-LYHYTELOKUVAPALKINTO: KANNATTIKO PAISUTELLA?

Kolmihenkinen kansainvälinen tuomaristo myönsi palkinnon myös parhaalle eurooppalaiselle lasten lyhytelokuvalle.

Voittaja on tšekkiläinen elokuva KANNATTIKO PAISUTELLA?, jonka on ohjannut Alžbeta Mačáková Mišejková.

Tuomariston perustelut voittajalle: “Voittajaelokuvalla on selkeä tarina ja viesti, Se on kaunis, universaali tarina, joka koskee sekä nuoria että aikuisia. Hahmojen tunteet on visualisoitu kekseliäällä tavalla. Elokuva kuvaa rehellisellä tavalla lapsuuden olemuksen kuitenkaan stereotypisoimatta sukupuolirooleja.”

Tuottaja Martin Vandas: "Jos elokuvassamme on kyse siitä, että emme ole paisuneita ja loukkaantuneita, tämä palkinto on paikallaan.
Olemme hyvin iloisia siitä, koska kyseessä on elokuva, jonka eräs äiti teki lapsilleen ja lapsistaan. Ja nyt hänen on näytettävä heille, että hän ei paisuttele ylpeydellä siitä, että hän voitti näin upean ja arvostetun ECFA-lyhytelokuvapalkinnon.” 
GLOBAL FUTURE -PALKINTO: UFO SWEDEN

Oulun 4H-yhdistyksen myöntämä 1000 euron suuruinen Global Future -palkinto jaettiin festivaalin parhaalle nuortenelokuvalle. Tuomaristoon kuuluivat Adele Kyllönen, Kerttu Lampinen, Miska Niinimäki, Mona Nuopponen, Amanda Roininen ja Ida Skiftesvik. Voittaja on ruotsalainen UFO SWEDEN, jonka on ohjannut Crazy Pictures.

Nuortenelokuvien tuomariston kommentti voittajaelokuvasta: “Hahmot olivat hyvin kirjoitetut, ja katsojaa kiinnosti, miten heille käy. Luova kamerankäyttö ja laadukas musiikki loivat hyvin tunnelmaa ja äänisuunnittelu oli toimivaa. Elokuva oli jännittävä ja hauska ja se pysyi kiinnostavana koko ajan, mukaansa tempaisevasta alusta lähtien. Juoni ei ollut ennalta-arvattava ja elokuvan tarina eteni sopivan nopeasti ja selkeästi. Oli positiivinen yllätys, että elokuvassa käsiteltiin UFOjen lisäksi myös ihmissuhteita. Siihen oli luotu kauniisti 80–90-lukujen scifitunnelmaa.”

Crazy Picturesin kommentti: "On suuri kunnia saada tämä palkinto Oulun tuomaristolta. Kiitoksia paljon! Olemme todella iloisia siitä, että elokuva on saanut niin hyvän vastaanoton kaikissa ikäryhmissä ja erityisesti nuorisoyleisön keskuudessa! Kiitos elokuvan esittämisestä! "

Kunniamaininta

Tuomaristo myönsi kunniamaininnan Jub Clercin ohjaamalle australialaiselokuvalle PYSY ROHKEANA. Perustelut kunniamaininnalle olivat, että elokuva oli inhimillinen ja kaunis kuvaus hahmojen henkisestä kehityksestä Australian kauniissa ympäristössä. Hahmot olivat sympaattisia ja samaistuttavia sekä realistisia.

Jub Clercin kommentti

"Näyttelijät ja kuvausryhmä haluavat kiittää sydämellisesti kunniamaininnastamme Oulun kansainvälisellä lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla. On aina suuri ilo tietää, että työmme on onnistunut tavoittamaan yleisön ja tuomariston, joka on löytänyt yhteyden Pysy rohkeana -elokuvan tarinaan. Haluamme myös onnitella palkinnon voittajaa ja kaikkia muita elokuvantekijöitä, jotka ovat mukana upealla festivaalillanne."
KIRKON MEDIASÄÄTIÖN KATSO MINUUN... -PALKINTO:
REVONTULTEN RÄPPÄRI

Evankelis-luterilainen kirkko antaa Kirkon Mediasäätiön Katso minuun... -palkinnon. 1500 euron palkinto myönnetään festivaalin Kotimaisen kilpailun pitkälle tai lyhyelle lasten- tai nuortenelokuvalle. Elokuvatuottaja, sisällön kehittäjä, käsikirjoittaja ja kouluttaja Outi Rousu valitsi voittajaksi Petteri Saarion ohjaaman dokumenttielokuvan REVONTULTEN RÄPPÄRI.

Tuomarin perustelut:

"Elokuva sitoo taitavasti yhteen kolme tarinaa. Elokuva seuraa läheltä päähenkilön, nuoren miehen pohdintaa elämänvalinnoistaan ja omasta identiteetistään.

Päähenkilönsä kautta elokuva käsittelee vähemmistöjen – tässä saamelaisten kulttuuria ja asemaa, mutta myös kuinka tärkeää meille on luonto ja elämä sovussa luonnon kanssa. Tämä herättää katsojan pohtimaan elämänarvoja ja koko maapalloa koskevaa kysymystä ympäristön tilasta ja ilmastonmuutoksesta.  

Elokuva perustellusti lähettää katsojalle kutsun: ”Katso minuun”.
"

Ohjaaja Petteri Saario:
PAREMPI MAAILMA -PALKINTO ANTONIA RINGBOMILLE

Uusi Parempi maailma –palkinto myönnetään lasten- ja nuortenelokuvan alalla ansioituneelle henkilölle, järjestölle tai yhteisölle. Vuoden 2023 palkinnon saa animaatiotaiteilija, ohjaaja ja tuottaja Antonia Ringbom. Hän on vuosikymmenten ajan tehnyt arvokasta työtä lasten ja nuorten hyväksi ympäri maailmaa pitämissään elokuvatyöpajoissa. Suuri osa työpajoista on järjestetty Afrikassa, osa aina Etelä-Amerikassa asti.

“Antonia Ringbomin työ on mittaamattoman arvokasta. Voimme vain aavistella, mikä merkitys slummialueiden lapsille ja nuorille on sillä, että heitä kuunnellaan ja he pääsevät toteuttamaan itseään elokuvan avulla. Kokemuksen vaikutus voi olla elinikäinen”, toteaa festivaalijohtaja Mika Anttolainen.

Antonia Ringbomin kommentit: “Parempi maailma. Vau, mikä kaunis nimi palkinnolle. Olen todella liikuttunut ja yllättynyt ja tietysti ylpeä. Jospa vaan voisin parantaa tätä ihanaa maapalloressukkaa edes yhtään. Mutta en ole mikään maailmanparantaja. Ehkä yritän olla mahdollisimman vähän maailmanpilaaja.
Villinä vuonna -68 sain ensimmäisen lapseni. Henkilökohtainen vallankumoukseni suuntautui siten lastenkulttuuriin. Tein kuvakirjoja, tv-ohjelmia, animaatioita ja pidin luovan toiminnan pajoja oleellisista aiheista. Ja siinä olen edelleen. Kartta on vaan kasvanut ja niin myös lapsikatraat. Toiveeni on inspiroida uteliaisuuteen, ennakkoluulottomuuteen erilaisten kulttuurien välillä. Juuri nyt, kun näette tämän, astun Afrikan mantereelle yhtenä proggiksena tehdä RIAC-nuorten kanssa korruption vastaisia tietoiskuja.
Tänään tää sotahulluus, rasismi, väkivalta, viha, itsekkyys ja välinpitämättömyys lamaannuttavat niin aikuisia kuin nuoria. Vaikeinta on, kun saa yllin kyllin tietoa maailman ja ilmaston hirveyksistä eikä näe voivansa tehdä niille mitään. Luonnossa, yhdessä olemisessa, avoimuudessa ja huumorissa löytyy polkuja ulos masennuspimeydestä. Paremman maailman puolesta - for a better world. Kiitos!”
LISÄTIEDOT

Festivaalijohtaja Mika Anttolainen, puh. 044 588 1134, mika.anttolainen@oufilmcenter.fi

Festivaalituottaja Marja Seppänen, puh. 0400 617 491, producer@oufilmcenter.fi

Oulun Elokuvakeskus (www.oulunelokuvakeskus.fi)
Hallituskatu 7 (kulttuuritalo Valveen 2. kerros), 90100 Oulu