UUTISET
41. Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali
VOITTAJAT
Tuomaristot ovat tehneet päätöksensä. Voittajat julkaistiin 19.11.2022.
Lastenelokuvien kilpailu
Oulun Energian Lastenelokuvien kilpailun palkinto lapsituomariston valitseman elokuvan ohjaajalle: Rane Tiukkanen
Elokuva: SUSIKOIRA ROI
ECFA-palkinto parhaalle eurooppalaiselle lastenelokuvalle
Kansainvälisen tuomariston valitsema elokuva:
ROBOTTIVELI
Ohjaus: Frederik Nørgaard
ECFA-palkinto parhaalle eurooppalaiselle
lasten lyhytelokuvalle
Kansainvälisen tuomariston valitsema elokuva:
ORKESTERI HILJAISUUDEN MAASTA
Ohjaus: Lucia Kašová
Nuortenelokuvien kilpailu
Oulun 4H:n Global Future -palkinto nuorten tuomariston valitsemalle elokuvalle:
ALBANIALAINEN NEITSYT
Ohjaus: Bujar Alimani
Kotimainen kilpailu
Kirkon Mediasäätiön Katso minuun... -palkinto elokuvalle:
LAKANA
Ohjaus: Teppo Airaksinen
LASTENELOKUVIEN KILPAILUN PALKINTO:
SUSIKOIRA ROI
Lapsituomaristo jakoi Lastenelokuvien kilpailun parhaan elokuvan ohjaajalle Oulun Energian lahjoittaman Lastenelokuvien kilpailun palkinnon, johon sisältyy 2500 euroa. Lapsituomaristossa olivat tänä vuonna mukana Vilma Arola, Iiris Harju-Autti, Evelyn Jackson, Mimmi Keskimaa, Matilda Koskela, Tuure Lappalainen, Aaku Leinonen, Lotta Nissilä, Armi Niva, Sara Pahkasalo, Ulja Raitala, Tildaliina Taskinen ja Saaga Ylitarvas.
Voittaja on Rane Tiukkanen kotimaisella elokuvallaan SUSIKOIRA ROI.
Lapsituomariston kommentti: “Susikoira Roi on koskettava, hyvin suunniteltu, toteutettu ja mukaansatempaava. Vaikka siinä on monenlaisia tunteita ja kohtauksia, se on silti toimiva ja tarinaa kerrotaan selvästi. Juoni on selkeä, se etenee sopivan nopeasti ja siinä on arvaamattomia käänteitä. Näyttelijät ovat taitavia rooleissaan, jokaisen hahmon persoona on helppo huomata ja koirat on koulutettu hyvin. Elokuva on realistinen ja siinä on asioita, joita voisi tapahtua oikeasti.”
Ohjaajan kommentti: “Olen, häkeltynyt, onnellinen ja äärimmäisen kiitollinen tuomariston valinnasta ja Susikoira Roille myönnetystä palkinnosta! Tämä on ollut elokuva, jota koko työryhmä on ollut tekemässä sydämellään aina käsikirjoituksesta kuvauksiin ja jälkitöihin asti. Voin sanoa varmasti koko työryhmän puolesta, että tämä palkinto merkitsee meille kaikille todella paljon. Itselleni tämä tarina Susikoirasta, tytöistä ja pojista, lapsista ja aikuisista on koko ajan ollut sen teemojen ja maailman kautta hyvin henkilökohtainen. Minulle tässä elokuvassa on kyse hyväksymisestä ja hyväksytyksi tulemisesta. Toivon että voisimme suhtautua toisiimme, ihmisiin ja eläimiin armollisesti ja nähdä tehtyjen virheiden läpi ja hyväksyä erilaisuuden, sen kaikissa muodoissa. Elokuvan päähenkilöä Valoa hiukan lainaten: Ei sillä ole väliä oletko kissa vai koira. Sinä saat itse päättää, mikä sinä haluat olla. Kiitos!”
Kunniamaininta
Lapsituomaristo antoi kunniamaininnan ohjaajille Ben Stassenille ja Benjamin Mousquetille heidän belgialais-ranskalaisesta elokuvastaan KANAKANI JA TUOMION HAMSTERI. ”Elokuva on vauhdikas ja värikäs ja siinä on hauskat sekä toimivat animaatiohahmot. Jännittävistä tilanteista huolimatta elokuva ei kuitenkaan ole pelottava ja tärkeintä siinä on, että erilaisuus ei ole onnistumisen este. Raatia nuorempikin yleisö eläytyi tarinaan innokkaasti.”
ECFA-PALKINTO: ROBOTTIVELI
ECFA (European Children’s Film Association) on eurooppalainen lastenelokuvajärjestö. Kolmihenkinen kansainvälinen tuomaristo myönsi palkinnon parhaalle eurooppalaiselle lastenelokuvalle. Siihen kuuluivat Lyypekin elokuvajuhlien lasten- ja nuortenelokuvien ohjelmistosta sekä Goldener Spatz -festivaalilla nuortenelokuvien kilpailusta vastaava Hanna Reifgerst Saksasta, Riian kansainvälisen elokuvafestivaalin johtava kuraattori Kristine Simsone Latviasta sekä Pohjoisen valokuvakeskuksen tuottaja Taija Jyrkäs Oulusta.
Voittaja on tanskalainen elokuva ROBOTTIVELI, jonka on ohjannut Frederik Nørgaard.
Tuomariston perustelut voittajalle: “Voittajaelokuva vie katsojat aikamatkalle lähitulevaisuuteen. Käsikirjoituksen luovan vision kautta se herättää kysymyksen siitä, keitä me tulemme olemaan ja keitä me olemme. Tuleeko keskuudessamme olemaan humanoidirobotteja seuraavien vuosikymmenten aikana? Mikä vaikutus sillä on etiikkaan? Mutta elokuva käsittelee myös arkipäiväisiä asioita nostaen esiin aiheita kuten perhesuhteet ja ryhmäpaineen. Elokuvassa on vahva päähenkilö, joka ottaa katsojan empaattisesti mukaan matkalleen teknologiaa ja ihmisyyttä tasapainotellen. Lopulta tärkeintä ovat vilpittömät ihmissuhteet.”
Ohjaaja Frederik Nørgaard: “Parahimmat Oulun elokuvafestivaali ja ECFA, kiitos, että valitsitte Robottiveljen yhdeksi vuoden 2022 ECFA-palkintoehdokkaista ja että olette tehneet suurenmoista ja tärkeää työtä eurooppalaisen lastenelokuvan edistämiseksi. Se on tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin. Ja teille, hyvät katsojat, kiitos katsomisesta ja muistakaa käydä elokuvissa - siellä on todella taikaa.”
ECFA-LYHYTELOKUVAPALKINTO: ORKESTERI HILJAISUUDEN MAASTA
Kolmihenkinen kansainvälinen tuomaristo myönsi palkinnon myös parhaalle eurooppalaiselle lasten lyhytelokuvalle.
Voittaja on slovakialais-afganistanilainen elokuva ORKESTERI HILJAISUUDEN MAASTA, jonka on ohjannut Lucia Kašová.
Tuomariston perustelut voittajalle: “Unohdamme usein, että täällä Euroopassa meillä on aina ollut mahdollisuus unelmoida. ECFA-lyhytelokuvapalkinnon voittaja lisää tietoisuutta toisesta Afganistanista - siitä, jota näemme harvoin uutisissa. Elokuva myös näyttää sen uskomattoman todellisuuden, että on edelleen ihmisryhmiä, joiden Taliban ei salli soittaa musiikkia ja nauttia taiteesta. Tämän elokuvan myötä tulee jälleen kerran selväksi, että dokumenttielokuvat voivat muuttaa maailmaa. Ja että taide on osa politiikkaa ja jopa sotaa (minkä näemme ukrainalaisen yhtyeen kiertäessä maailmaa kertomassa kotimaassaan käytävästä sodasta), saman tärkeän tarinan kertoo elokuva ORKESTERI HILJAISUUDEN MAASTA.”
Ohjaaja Lucia Kašová: "Kiitos paljon tästä palkinnosta tuottajani Pohoda Festivalin ja mahtavan kuvausryhmäni puolesta, joka matkusti kanssani Afganistaniin, ja ennen kaikkea Zohra-orkesterin ja niiden nuorten puolesta, jotka ovat pystyneet muuttamaan Portugaliin, kaikki 108 oppilasta, ja jatkavat musisoimista siellä. Joten tämä palkinto menee heille, ja kiitos paljon tunnustuksesta.”
GLOBAL FUTURE -PALKINTO: ALBANIALAINEN NEITSYT
Oulun 4H-yhdistyksen myöntämä 1000 euron suuruinen Global Future -palkinto jaettiin festivaalin parhaalle nuortenelokuvalle. Tuomaristoon kuuluivat Inka Holden, Joona Karjalainen, Lenni Laine ja Jadina Lohva. Voittaja on saksalais-belgialais-albanialais-kosovolainen ALBANIALAINEN NEITSYT, jonka on ohjannut Bujar Alimani.
Nuortenelokuvien tuomariston kommentti voittajaelokuvasta: “Elokuva, jonka olemme valinneet, tosin emme täysin yksimielisesti, on tunnelmaltaan vakava ja koskettava. Sen tapahtuma-aika ja –paikka eivät ole kovin kaukaiset, mutta kuvattu kulttuuri on omaamme verrattuna hyvin erilainen ja maailmaa katsotaan eri perspektiivistä. Henkilöhahmojen kehitys oli sujuvaa ja pidimme elokuvan visuaalisista elementeistä.”
Ohjaaja Bujar Alimani: ”Albanialainen neitsyt on ollut pitkä ja hyvin vaikea taival. Se on tehty kahtena vuodenaikana etäisyyksien päässä, ja se on urani pitkäkestoisin tuotanto. Olen iloinen siitä, että elokuva on vihdoin kiertämässä festivaaleja eri puolilla maailmaa ja että kriitikot ja yleisö ovat ottaneet sen hyvin vastaan. Tämä teos edustaa pienen maan kehittyvää elokuva-alaa. Yhdistimme eurooppalaisten yhteistuottajiemme tuen albanialaisten näyttelijöiden tulkintakykyyn ja toimme valkokankaalle palan Albanian menneisyyttä ja tulevaisuutta.”
KIRKON MEDIASÄÄTIÖN KATSO MINUUN... -PALKINTO: LAKANA
Evankelis-luterilainen kirkko antaa Kirkon Mediasäätiön Katso minuun... -palkinnon. 1500 euron palkinto myönnetään festivaalin Kotimaisen kilpailun pitkälle tai lyhyelle lasten- tai nuortenelokuvalle. Espoon seurakuntien viestintäpäällikkö ja Kirkon Mediasäätiön hallituksen jäsen Urpu Sarlin valitsi voittajaksi Teppo Airaksisen ohjaaman elokuvan LAKANA.
Tuomarin perustelut:
"'Katso minuun' on jokaisen lapsen toive ja tarve. Lapsi haluaa tulla nähdyksi. Hän tarvitsee hyväksyvää ja ymmärtävää katsetta.
Palkittavassa elokuvassa tämä toive toteutuu monin tavoin. Samalla siinä välittyy jotakin hyvin aitoa lapsen tavasta havainnoida ja elää hetkessä.
Elokuvan näkökulma on täysin lapsen. Tarina kerrotaan tiiviisti ja eleettömästi. Valinta on taitava: Kun kerronnassa ulkoisia tapahtumia on vähän, lapsen sisäinen maailma nousee esiin. Hän säikähtää, tyyntyy, uppoutuu ajatuksiinsa. Ilo nousee nopeasti, onni näkyy hymynä peilissä. Pelko ja kauhu unohtuu, kun mieleen nousee jotakin muuta. Vaikka tarina on lopulta dramaattinen, on paljon tilaa myös huolettomuudelle.
Lapsen huolia ja huolettomuutta varjelee elokuvassa kaksi aikuista. Äiti pakkaa lapsensa mukaan sen, mitä hän tarvitsee, katsoo perään huolestuneena, mutta luottaa siihen, että tämä selviää. Satunnaisempi tuttu auttaa lasta pienellä teolla, mutta näkee myös tämän jokapäiväisten tarpeiden taakse. Hän antaa lapselle jotakin omaa ja ihmeellistä – unelman ainekset.
Teemaltaan elokuva on hyvin ajankohtainen. Tarinan lapsi elää sodan keskellä, kuten miljoonat lapset Euroopassa nyt. Omalta osaltaan elokuva on puheenvuoro rauhan puolesta.
Elokuva on taidokas kokonaisuus. Kerronta on tempoltaan hidasta, mutta pitää maagisella tavalla otteessaan. Kuvakulmat korostavat lapsen näkökulmaa. Päärooli näytellään hienovaraisesti ja pakottomasti. Lapsen kokemusmaailma on kaiken keskiössä.
Näillä perusteilla Katso minuun… -palkinnon saa ohjaaja Teppo Airaksinen elokuvasta Lakana."
Ohjaaja Teppo Airaksinen: “Kiitos tästä palkinnosta, jonka annoitte Lakanalle. Lakana kuvattiin noin kaksi vuotta sitten ja on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Elokuva kuvattiin ennen Ukrainan tapahtumia, jotka nyt ovat laittaneet koko elokuvan toiseen valoon. Elokuva tehtiin silloin rakkaudella ja intohimolla, joten toimikoon tämä elokuva esimerkkinä siitä, että toivottavasti paremmat ajat ovat edessä.”
LISÄTIEDOT
Festivaalijohtaja Mika Anttolainen, puh. 044 588 1134, mika.anttolainen@oufilmcenter.fi
Festivaalituottaja Marja Seppänen, puh. 0400 617 491, producer@oufilmcenter.fi
Oulun Elokuvakeskus (www.oulunelokuvakeskus.fi)
Hallituskatu 7 (kulttuuritalo Valveen 2. kerros), 90100 Oulu