Massivedynamic.co
UUTISET
39. Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali
VOITTAJAT
Julkaistu 20.11.2020
  • Text Hover
Lastenelokuvien kilpailu
Oulun Energian Tähtipoika-palkinto lapsituomariston valitseman elokuvan ohjaajille: Marina Andree Škop ja Dražen Žarković
Elokuva: ISOISÄNI ON AVARUUSOLENTO
ECFA-palkinto parhaalle eurooppalaiselle lastenelokuvalle
Kansainvälisen tuomariston valitsema elokuva: PAKO RAJAN YLI
Ohjaus: Johanne Helgeland
Nuortenelokuvien kilpailu
Oulun 4H:n Global Future -palkinto nuorten tuomariston valitsemalle elokuvalle:
I AM FREE
Ohjaus: Ilja Severov
Kotimainen kilpailu
Kirkon Mediasäätiön Katso minuun... -palkinto elokuvalle:
MY DEAR MOTHER
Ohjaus: Paul-Anders Simma
TÄHTIPOIKA-PALKINTO:
ISOISÄNI ON AVARUUSOLENTO

Lapsituomaristo jakoi Lastenelokuvien kilpailun parhaan elokuvan ohjaajille Oulun Energian lahjoittaman Tähtipoika-palkinnon, johon sisältyy 1000 euroa ja kuvanveistäjä Sanna Koiviston suunnittelema Tähtipoika-patsas. Lapsituomaristossa olivat tänä vuonna mukana Aino Alanärä, Viviana Flores, Matilda Hirvonen, Silla Palokangas, Roosa Puolanne, Luukas Sirviö ja Lasse Tuohimaa.

Voittajat ovat Marina Andree  Škop ja Dražen Žarković kroatialais-luxemburgilais-norjalais-tšekkiläis-slovenialais-slovakialais-bosnia-hertsegovinalaisella elokuvallaan ISOISÄNI ON AVARUUSOLENTO.

Lapsituomariston kommentti: “Voittajan valinta oli vaikeaa, koska elokuvat olivat hyviä. Voittajaelokuva oli mahtava. Pari asiaa olisi voinut parantaa editoinnissa. Näytteleminen oli hyvää, sekä musiikki ei ollut hullumpaa. Elokuva oli tunteellinen, hauska, ja se oli toteutettu hyvin. Huonoja puolia ei juuri ollut.”

Ohjaajien Marina Andree  Škopin ja Dražen Žarkovićin  kommentti: “Olemme innoissamme siitä, että elokuvamme ISOISÄNI ON AVARUUSOLENTO voitti Lastenelokuvien kilpailun Tähtipoika-palkinnon. Meille on kunnia, että lasten tuomaristo valitsi elokuvamme parhaaksi. Tämän elokuvan tekeminen kesti melkein seitsemän vuotta ja on uskomattoman tyydyttävää nähdä se matkustamassa ympäri maailmaa ja voittamassa palkintoja... Kiitos rakas tuomaristo. Kiitos festivaalin järjestäjille Oulussa.

Meille on tärkeää, että viesti ystävyydestä ja vierasmaalaisten ystävien kunnioittamisesta saapui suomalaiselle yleisölle."
ECFA-PALKINTO: PAKO RAJAN YLI

ECFA (European Children’s Film Association) on eurooppalainen lastenelokuvajärjestö. Kolmihenkinen kansainvälinen tuomaristo myönsi palkinnon parhaalle eurooppalaiselle elokuvalle. Siihen kuuluivat kanadalaisen Montrealin kansainvälisen lastenelokuvien festivaalin toimitus- ja taiteellinen johtaja Jo-Anne Blouin ja saksalaisen KEVIN LEE FILM -tuotantoyhtiön toimitusjohtaja, käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja Norbert Lechner sekä suomalaisen lastenkulttuurin moniosaaja, Pikku kakkosen käsikirjoittaja ja juontaja Veera Degerholm.   Voittaja on norjalainen PAKO RAJAN YLI, jonka on ohjannut Johanne Helgeland.

Tuomariston perustelut voittajalle: “Tuomaristo oli yksimielinen päätöksessään myöntää ECFA-palkinto norjalaiselle PAKO RAJAN YLI -elokuvalle, jonka on ohjannut Johanne Helgeland.

Erinomainen käsikirjoitus ja herkkä ja empaattinen ohjaus kertovat tämän jännittävän tarinan johdonmukaisesti lasten näkökulmasta. Lapsinäyttelijät ovat erinomaisia, ja tarina on rohkea. Astrid Lindgrenin sydän/maailma kohtaa sodan pimeän ja julman todellisuuden, mukaan lukien kollektiiviseen muistiin tallentuneet kovat kokemukset, mikä puhuttelee tänä koronan aikana.”

Ohjaaja Johanne Helgeland: “Hyvä tuomaristo, hyvät järjestäjät ja rakas yleisö Oulun Lastenelokuvien festivaalilla Suomessa. Kiitos paljon tästä palkinnosta, se merkitsee valtavasti meille kaikille elokuvan tekijöille. Toivomme, että PAKO RAJAN YLI voi aloittaa keskustelun lasten ja aikuisten välillä toisesta maailmansodasta. Maailmassa on edelleen 17 miljoonaa pakolaista, ja puolet näistä on alle 18-vuotiaita lapsia. Joten elokuva on valitettavasti edelleen hyvin ajankohtainen.

Kiitos kaikille teille, jotka järjestitte elokuvafestivaalin näinä haastavina aikoina. On niin tärkeää, että saamme elokuvamme ulos maailmalle ja arvostamme todella työtänne. Kiitos vielä kerran Norjasta ja paljon, paljon rakkautta.”
GLOBAL FUTURE -PALKINTO: I AM FREE

Oulun 4H-yhdistyksen myöntämä 1000 euron suuruinen Global Future -palkinto jaettiin festivaalin parhaalle nuortenelokuvalle. Tuomaristoon kuuluivat Salla Kalliokoski, Nea Pohjola, Anna-Maria Siipola ja Veera Valli. Voittaja on venäläinen I AM FREE, jonka on ohjannut Ilja Severov.

Nuortenelokuvien tuomariston kommentti voittajaelokuvasta: “Hyvällä tavalla erilainen elokuva kuin mikään muu. Henkilöhahmot olivat erilaisia ja omanlaisiaan, ei vain “perusihmisiä”. Elokuvan ajatus oli kaunis, vaikkakin karu. Päähenkilö oli aito ja uskottava. Elokuvan juoni oli hyvin tehty ja piti katsojan mielenkiintoa yllä. Se oli paljon ajatuksia herättävä. Hahmoihin ja heidän tarinoihinsa oli selvästi panostettu ja heihin oli helppo samaistua tavalla tai toisella.”

Ohjaaja Ilja Severov: “Olen erittäin iloinen siitä, että elokuvani osallistui elokuvafestivaalillenne, ja vielä iloisempi siitä, että saimme tämän palkinnon! On sääli, että rajat ovat nyt kiinni. Rakastan Suomea hyvin paljon ja olen käynyt luonanne monta kertaa. Minulla on suonissani jopa suomalaista verta - isoäitini oli karjalainen ja suomi on hänen äidinkielensä. Kiitos vielä kerran tästä palkinnosta!”
KIRKON MEDIASÄÄTIÖN KATSO MINUUN... -PALKINTO: MY DEAR MOTHER

Evankelis-luterilainen kirkko antaa Kirkon Mediasäätiön Katso minuun... -palkinnon. 1500 euron palkinto myönnetään festivaalin Kotimaisen kilpailun pitkälle tai lyhyelle lasten- tai nuortenelokuvalle. Ylen ruotsinkielisessä lastentoimituksessa työskentelevä toimittaja, käsikirjoittaja, ohjaaja ja kirjailija Monica Vikström-Jokela valitsi voittajaksi Paul-Anders Simman ohjaaman elokuvan MY DEAR MOTHER.

Tuomari luonnehti voittajaelokuvaa seuraavasti: “Lapsen kasvot. Nuoren ihmisen kasvot. Ne ovat lasten- ja nuortenelokuvan kallisarvoisin resurssi.

Festivaalin seitsemästä kotimaisen sarjan finalistista viidessä nousee esille lapsen ja vanhempien suhde, vaikkakin hyvin eri tavalla käsiteltyinä. Kun aikuinen tekee elokuvan lasten ja vanhempien haavoittuvasta suhteesta, on haasteellista pitäytyä lapsen näkökulmassa. Jos ohjaaja siinä onnistuu, on lopputulos vahva.

Vuoden 2020 Katso minuun... -palkinto menee dokumenttielokuvalle MY DEAR MOTHER ja ohjaajalle Paul-Anders Simmalle. Ohjaaja, kuvaaja ja leikkaaja pysyvät läpi pitkän dokumenttinsa hyvin lähellä Dashan ja Aljonnan kasvoja seuratessamme heitä pikkutytöistä aikuistuviin teineihin. Lähikuvien johdonmukainen käyttö pitää katsojan kosketusetäisyydellä päähenkilöihin, kun taas aikuiset haastateltavat jäävät etäisemmiksi myös kuvakerronnallisesti. Siksi tämä perinteisin keinoin rakennettu dokumentti rikkoo kuvaruudun yllättävällä voimalla ja menee katsojan ihon alle. Kun herää seuraavana päivänä, huomaa ajattelevansa Dashaa ja Aljonnaa, ja haluavansa tietää heistä enemmän.

Kertojan ääni on asiallisen runollinen. Uskonnolliset elementit herättävät sekä kunnioitusta että kysymyksiä: Kuinka äitinsä hylkäämä teini voi ajatella, että hän maksaa äitinsä synneistä?

MY DEAR MOTHER on kertomus siitä, miten lohduttoman palavasti jokainen kaipaa omien vanhempiensa rakkautta. Samalla se kertoo siitä lohdutuksesta, jonka oman historiansa löytäminen antaa.  Samoin siitä, että jos vanhempiesi suoja pettää, toiset ihmiset voivat kutoa sinulle uuden suojaverkon. Et ole välttämättä sittenkään yksin.“

Ohjaaja Paul-Anders Simma: “Olemme kiitollisia, että kotimaisen kilpailun tuomari on valinnut elokuvan RÁHKIS EADNAN/ MY DEAR MOTHER Katso minuun... -palkinnon saajaksi.

Elokuva on Tashan elämäntarina Tashasta, saamelaistytöstä, joka on orpokodin vanki, vaikka molemmat hänen vanhempansa olisivatkin elossa. Hän halusi kertoa ennen kuulemattoman tarinan äänettömistä lapsista laitoksen seinien sisällä.

Katso minuun... -palkinto on vahvistus siitä, että Tasha onnistui halussaan tulla nähdyksi. Elokuvantekijöinä olemme onnellisia, että olemme pystyneet auttamaan Tashaa antamaan äänen äänettömille.”
OULUN LASTENELOKUVAFOORUMI 17.11.2020 VERKOSSA

Festivaaliviikon tiistaina 17.11. järjestettiin ensimmäistä kertaa Oulun lastenelokuvafoorumi, joka oli suunnattu alan ammattilaisille, opiskelijoille sekä aiheesta kiinnostuneille. Foorumi koostui ammattilaisten puheenvuoroista sekä paneelikeskusteluista, joissa kaikki osallistujat saattoivat esittää kysymyksiä tai kommentteja.

Tänä vuonna foorumissa keskusteltiin pohjoismaisten lastenelokuvien kansainvälisen tuotannon, levityksen ja rahoituksen haasteista. Kuulimme tulevista elokuvista ja aiemmista menestystarinoista. Tarkastelimme myös yhteistuotantoelokuvia ja sitä miten yhteistuotanto vaikuttaa elokuvan levitykseen.
LISÄTIEDOT

Taiteellinen johtaja Anna Asplund, puh: 040 5213 960 anna.asplund@oufilmcenter.fi

Operatiivinen johtaja Mika Anttolainen, puh: 044 588 1134 mika.anttolainen@oufilmcenter.fi

Festivaalitiedottaja Marja Seppänen, puh: 0400 617 491 press@oufilmcenter.fi

Oulun Elokuvakeskus (www.oulunelokuvakeskus.fi)
Hallituskatu 7 (Valveen 2.kerros), 90100 Oulu