Massivedynamic.co
UUTISET
40. Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali
VOITTAJAT
 • Text Hover
Tuomaristot ovat tehneet päätöksensä. Voittajat julkaistiin 20.11.2021.
Lastenelokuvien kilpailu
Oulun Energian Tähtipoika-palkinto lapsituomariston valitseman elokuvan ohjaajalle: Guðjón Ragnarsson
Elokuva: TYTÖT - PIDETÄÄN PALLO!
 • Text Hover
 • Text Hover
ECFA-palkinto parhaalle eurooppalaiselle lastenelokuvalle
Kansainvälisen tuomariston valitsema elokuva:
APINATÄHTI
Ohjaus: Linda Hambäck
 • Text Hover
 • Text Hover
ECFA-palkinto parhaalle eurooppalaiselle
lasten lyhytelokuvalle
Kansainvälisen tuomariston valitsema elokuva:
90%
Ohjaus: Jerry Hoffmann
 • Text Hover
 • Text Hover
Nuortenelokuvien kilpailu
Oulun 4H:n Global Future -palkinto nuorten tuomariston valitsemalle elokuvalle:
RALLI VERISSÄ
Ohjaus: Daniel Fahre
 • Text Hover
 • Text Hover
Kotimainen kilpailu
Kirkon Mediasäätiön Katso minuun... -palkinto elokuvalle:
PERTSA & KILU
Ohjaus: Taavi Vartia
 • Text Hover
 • Text Hover
TÄHTIPOIKA-PALKINTO:
TYTÖT - PIDETÄÄN PALLO!

Lapsituomaristo jakoi Lastenelokuvien kilpailun parhaan elokuvan ohjaajille Oulun Energian lahjoittaman Tähtipoika-palkinnon, johon sisältyy 2500 euroa. Lapsituomaristossa olivat tänä vuonna mukana Tiitu Hansen-Haug, Saimi Heinonen, Tilda-Aliina Leiviskä, Jyri Lindfors, Oskari Ohenoja, Livia Olsbo, Olga Nissilä, Unna Pekkarinen, Luka Rasinkangas, Tapio Tenetz.

Voittaja on Guðjón Ragnarsson islantilais-suomalaisella elokuvallaan TYTÖT -PIDETÄÄN PALLO!

Lapsituomariston kommentti: “Palkittu elokuva poikkeaa tavanomaisemmista dokumenteista todellisten tapahtumien seurauksena syntyneiden vahvan, etenevän ja yllätyksellisen juonen kaaren sekä odottamattomien käänteiden ja loppuhuipennuksen takia. 

Vaatimattomasta harrastamisesta kasvaa innokkaan ja ennakkoluulottoman, joskin ympäristön mielestä hetkittäin arveluttavia menetelmiä käyttävän, valmentajaksi ryhtyneen vanhemman ohjauksessa pelaamiseen yhä tavoitteellisemmin suhtautuva joukkue. 

Hämmennystä ja ärtymystä aiheuttaa sukupuolen eikä taitojen määrittämä etenemisen rajoittaminen. 

Dokumentin keskeisiksi viesteiksi toteaakin pelijoukkueen ikäinen lapsituomaristo tärkeät ja ajankohtaiset tasa-arvonäkökulmat, hyväksytyksi tulemisen ja yhteiseen päämäärään pyrkimisen. 

Yksimieleisesti pidettiin oikeutettuna, arvostettavana ja erittäin rohkeana täysin ennalta- arvaamatonta, tiivistunnelmaista, joukkueen edustajan harkitun painokasta puheenvuoroa ja kieltäytymistä vastaanottaa jo kaulaan laitetut mitalit. 

Voimakkaasti koettiin myös joukkueen reaktion seuraamukset, koska tapahtumat ovat totta.  ”

Ohjaaja Guðjón Ragnarsson: “Oli suuri kunnia kuulla, että elokuvamme Tytöt - pidetään pallo! voitti lastenelokuvien kilpailun Tähtipoika-palkinnon. On erittäin ilahduttavaa kuulla, että elokuva saa vastakaikua nuorelta yleisöltä. Nuorissa on tulevaisuus - tämä oli elokuvan teon ohjenuora. Olen tosi iloinen tästä palkinnosta! Olen todella häkeltynyt ja sanaton. Kiitos!.”

Kunniamaininta

Lapsituomaristo antoi kunniamaininnan tanskalaiselle ohjaajalle Martin Miehe-Renardille elokuvasta BUSTERIN MAAILMA. ”Elokuvassa tarkastellaan aikuisten mielestä vaikeasti kohdattavia aiheita, kuten kuolemaa ja erilaisuutta, 11-vuotiaan nimihenkilön silmin luontevasti ja positiivisesti. Hämmentäviä ja kommelluksellisia hetkiä lähestytään huumorin läpi. Tunteisiin samaistumisen mahdollisuus tukee erilaisista tilanteista selviämisessä. Juoneen on helppo kiinnittyä ja kokea toiset huomioonottavan Busterin kautta maailma surun hetkinäkin myönteisesti. Kaikesta kuitenkin selvitään rakkauden ja taikuuden voimalla.”
ECFA-PALKINTO: APINATÄHTI

ECFA (European Children’s Film Association) on eurooppalainen lastenelokuvajärjestö. Kolmihenkinen kansainvälinen tuomaristo myönsi palkinnon parhaalle eurooppalaiselle lastenelokuvalle. Siihen kuuluivat chileläisen lasten- ja nuortenelokuvafestivaalin Ojo de Pescadon perustaja ja johtaja Alejandra Fritis Zapata, kreikkalainen ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja Vivian Papageorgiou sekä Oulun yliopiston elokuvatutkimuksen yliopisto-opettaja ja tutkija Aino Isojärvi.

Voittaja on ruotsalais-norjalais-tanskalaiselokuva APINATÄHTI, jonka on ohjannut Linda Hambäck

Tuomariston perustelut voittajalle: “Tänä vuonna kokopitkien elokuvien valikoima oli rohkea ja monipuolinen sekä avasi suurenmoisen kurkistusaukon tämänhetkiseen eurooppalaiseen lastenelokuvaan.

Voittajaelokuva Apinatähti on ihastuttava, itsetietoinen ja itsevarma 2D-animaatiotuotanto, josta huokuu luova, värikäs estetiikka sekä ripaus kapinahenkeä. Elokuva sukeltaa pintaa syvemmälle monimuotoisella esitystavallaan ja arvoillaan sekä kiehtovilla hahmoillaan. Se syleilee vilpittömiä teemoja yksinäisyydestä ja itsensä hyväksymiseen, avartaen ja laajentaen perheen merkitystä kohti kiintymystä, yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllisyyttä.” 

Ohjaaja Linda Hambäck: “Paljon kiitoksia, että myönsitte minulle, työryhmälleni ja elokuvallemme Apinatähti upean ECFA-palkinnon. Olen hyvin hyvin onnellinen. Oikein paljon kiitoksia!”
ECFA-LYHYTELOKUVAPALKINTO: 90%

Ensimmäistä kertaa festivaalin historiassa jaettiin ECFA-lyhytelokuvapalkinto. Sama kolmihenkinen kansainvälinen tuomaristo myönsi palkinnon myös parhaalle eurooppalaiselle lasten lyhytelokuvalle.

Voittaja on saksalainen elokuva 90%, jonka on ohjannut Jerry Hoffmann.

Tuomariston perustelut voittajalle: “Oli kunnia saada nähdä seitsemän upeaa elokuvaa, jotka edustavat erilaisia elokuvallisia lähestymistapoja ja tekniikkoja, ja jotka heijastelevat tärkeitä temaattisia keskustelunaiheita. Vaikka päätös oli vaikea, totesimme, että lyhytelokuva 90% erottui joukosta, koska se ikuisti nuorekasta energiaa pursuavaa, taidokasta elokuvantekoa kuvakulmien valinnasta valaistukseen. Puvuilla leikittely mahdollisti joustavan, ei-binäärisen identiteettileikin. Kaiken kaikkiaan erilaisten elokuvallisten keinojen valloittavasta tutkiskelusta rakentui narratiivi, joka vaikeista ja hyvin henkilökohtaisista teemoistaan huolimatta valaisi intiimisti mutta lohdullisesti ja hyväntuulisesti erilaisia kohtaamisia sekä niiden merkityksiä valkokankaalla. Pääosaesittäjien näyttelijäntyö oli vakuuttavaa ja intohimoista, ja myös musiikki täydensi elokuvan tunnelmaa kirkastaen sen ajoittain tummia sävyjä.” 
GLOBAL FUTURE -PALKINTO: RALLI VERISSÄ

Oulun 4H-yhdistyksen myöntämä 1000 euron suuruinen Global Future -palkinto jaettiin festivaalin parhaalle nuortenelokuvalle. Tuomaristoon kuuluivat Emilia Eade, Jadina Lohva ja Silja Tertsunen. Voittaja on norjalainen RALLI VERISSÄ, jonka on ohjannut Daniel Fahre.

Nuortenelokuvien tuomariston kommentti voittajaelokuvasta: “Tänä vuonna Nuortenelokuvien kilpailun voittaja on tapahtumarikas ja jännittävä elokuva. Se on hyvin nopeatempoinen ja kylmiä väreitä antava. Elokuva on hyvin kuvattu ja äänitetty. Pystyimme samaistumaan ja kuvittelemaan itsemme sinne. Valinta oli selkeä. Kilpailun voittaja on dokumenttielokuva Ralli verissä.”

Ohjaaja Daniel Fahre: “Kiitos tästä palkinnosta. Olemme todella ylpeitä saadessamme sen. Haluan kiittää koko työryhmää ja Solbergin perhettä siitä, että saimme seurata heitä kameran kanssa. Tavoitteenamme oli tehdä toiminnantäyteinen ja viihdyttävä dokumenttielokuva nuorelle yleisölle, joten voitto Oulun kansainvälisellä lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla merkitsee meille paljon. Kiitos!”
KIRKON MEDIASÄÄTIÖN KATSO MINUUN... -PALKINTO:
PERTSA & KILU

Evankelis-luterilainen kirkko antaa Kirkon Mediasäätiön Katso minuun... -palkinnon. 1500 euron palkinto myönnetään festivaalin Kotimaisen kilpailun pitkälle tai lyhyelle lasten- tai nuortenelokuvalle. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän viestintäpäällikkö Paula Heino valitsi voittajaksi Taavi Vartian ohjaaman elokuvan PERTSA & KILU.

Tuomari luonnehti voittajaelokuvaa seuraavasti: Elokuva perustuu Väinö Riikkilän vuonna 1951 ilmestyneeseen kirjaan Viimeiset kaanit. Suomalaisille tutut seikkailukirjat sijoittuvat Kotkaan, Kaakkois-Suomeen. Kyseessä on sadunomainen tarina, jonka hahmojen kautta lapset pääsevät turvallisesti jännittävälle seikkailulle. Elokuvan kantavia teemoja ovat ystävyys, luottamus, yhteisöllisyys ja toisista välittäminen. Tähän päivään tuotu käsikirjoitus nostaa esiin Itämeren rehevöitymisen ja Kymenlaakson rakennemuutoksen, jotka koskettavat poikien ja heidän perheidensä elämää. Panu Aaltion säveltämä ja Kymi Sinfoniettan esittämä musiikki, paikalliset lapsinäyttelijät sekä heidän aikuiset ammattilaiskaverinsa tekevät elokuvasta aidon.

Kirkon Mediasäätiö myöntää Katso minuun… -palkinnon kotimaiselle pitkälle tai lyhyelle elokuvalle. Palkinnolla halutaan tukea kotimaista lasten- ja nuortenelokuvaa sekä kannustaa elokuvantekijöitä kristillisen vastuun ja arvomaailman pohdintaan. 

Ohjaaja Taavi Vartia: “Hyvä festivaaliyleisö, kollegat, järjestäjät ja arvoisa raati. Omasta ja koko tuotannon puolesta haluan kiittää tästä huomionosoituksesta. Samalla kiitän elokuvan työryhmää ja näyttelijöitä siitä heittäytymisestä ja innokkuudesta, joka mahdollisti elokuvan toteutumisen erittäin haastavina aikoina, pandemian varjon leijuessa tummana yllämme. 

Erityiskiitos nuorille sankareillemme Olaville, Oskarille ja Saralle, teidän sitoutumisenne ja kuplivan raikas suhtautumisenne leffantekemiseen nosti tarinan lentoon. 

Ja vielä erikseen haluan kiittää kirjailija Väinö Riikkilän perikuntaa, joka on jo usean vuosikymmenen ajan luottanut tämän klassikkoaiheen käsiini. On suuri kunnia saada elää suuria seikkailuja oikeasti ja leikisti, aihetta ja alkuperäistarinoita kunnioittaen, mutta samalla taiteilijanvapautta toteuttaen. 

Tämä Oulusta nyt saamamme ilahduttava sijoitus on jälleen yksi tärkeä merkkipaalu elokuvallemme ja myös tuleville suurille seikkailuillemme. 

Kiitos. 

Taavi Vartia 

Ohjaaja-käsikirjoittaja"
LISÄTIEDOT

Operatiivinen johtaja Mika Anttolainen, puh: 044 588 1134 mika.anttolainen@oufilmcenter.fi

Festivaalitiedottaja Marja Seppänen, puh: 0400 617 491
press@oufilmcenter.fi

Oulun Elokuvakeskus (www.oulunelokuvakeskus.fi)
Hallituskatu 7 (Valveen 2.kerros), 90100 Oulu