Massivedynamic.co
UUTISET
Festivaali täyttää 40 vuotta!
  • Text Hover
Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin ohjelmistossa on juhlavuoden kunniaksi sekä tämän vuoden uutuuselokuvia että rakastettuja klassikoita. Uutuuselokuvissa nähdään seikkailun iloa ja vauhdikkuutta, luontoteemaa sekä nostetaan esille ajankohtaisia asioita eikä kaihdeta vaikeitakaan aiheita. Maailmaa pyritään kuitenkin katsomaan valoisasti toivon kautta. Halusimme ohjelmistossa tuoda erityisesti positiivisuutta harmauden keskelle.

Elokuvat avaavat ikkunan toisiin maailmoihin, jotka sijaitsevat esimerkiksi Papua-Uusi-Guinean viidakossa, japanilaisessa kylässä tai islantilaisella maaseudulla. Maailmankuva saattaa avartua myös matkalla autistisen mielen sisään, historialliseen maailmaan tai legendaariseen kiinalaiseen kansantaruun. Elokuva vie lähelle ja kauas, se herättää tunteita ja auttaa siten katsojaansa ymmärtämään paremmin sekä muita ihmisiä ja maailmaa että omaa paikkaansa siinä.

- Ihmisten ja luonnon monimuotoisuus on rikkaus, joka tuodaan monin tavoin ilmi tämän vuoden festivaalikattauksessa. Emme ole maailmassamme yksin, vaan yhdessä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, koska olemme osa globaalia maailmaa. On ilo kasvaa yhä suuremmaksi, yhä iloisemmaksi, yhä rakastavammaksi ihmiseksi, joka arvostaa ympäristöään, itseään ja muita, festivaalin taiteellinen johtaja Anna Asplund kertoo.

Fiktiiviset tarinat ja dokumentit, oivaltavat lyhytelokuvat, sekä koko kirjo elokuvan kielestä on nähtävillä festivaalilla. Kohdeyleisönä ovat erityisesti lapset, nuoret ja perheet – ohjelmistosta löytyy kaikenikäisille ainutlaatuista nähtävää!

Lapsissa on ennakkoluulottomuuden ja arjen sankaruuden voimaa

Lapsisankarit seikkailevat vauhdikkaissa tarinoissa Kapteeni Sapelihammas ja maaginen timantti sekä Pertsa & Kilu. Tuleeko joulu? ja Busterin maailma -elokuvien lapset osoittavat arkielämän sankaruutta omilla teoillaan.

Elokuvissa Taianomainen metsä, Törkylit - tervetuloa Lemuperään! sekä Omin käsin kasvatettu näkyy rakkaus luontoon ja tarve tulla läheisemmäksi sen kanssa. Lapset näkevät luonnon tärkeyden ja haluavat suojella ympäristöämme.

Ennakkoluulottomuutta ja kykyä arvostaa erilaisuutta käsitellään elokuvissa Apinatähti, Perhosen sydän sekä Tytöt - pidetään pallo! Lastenelokuvissa kerrotaan perheiden tarinaa ja erityisesti tämä näkyy Viikinkileiri-elokuvassa.

Nuoret kulkevat vahvasti omaa polkuaan

Nuortenelokuvissa eletään vahvasti omaa tarinaa, mitä seurataan Ralli verissä, Näkemiin Neuvostoliitto ja Kuinka hutsuilla tyylillä -elokuvissa.

Fantasiamaailmoista pääsee nauttimaan Prinssin löytöretken ja Valkoisen käärmeen legendan mukana. Omintakeinen tunnelma vangitsee elokuvissa Sara katoaa ja Nyt riittää! Elokuvat herättävät ajatuksia ja kysymyksiä oman elämän valinnoista.

Nuortenelokuvien ohjaajat piirtävät jäljittelemätöntä ja laadukasta jälkeä, jolle ovat uskollisia läpi elokuvan. Tarinoissa luodaan visuaalisesti mielenkiintoinen ja omanlaisensa maailma, joka pitää otteessaan ja jota katsoja jää pohtimaan kokemuksen jälkeenkin.

Matkoja mielen sisällä ja maailmalla

Lyhyestikin voi kertoa syvällisesti vaikuttavia tarinoita, jotka antavat katsojalle paljon ajateltavaa. Millainen on mielenmaisema, kun mieli on tavallisuudesta poikkeava? Voiko elämään päästä kiinni ja voimaantua, vaikka olisikin erilainen?

Mielikuvitukselliset maisemat ja tarinat näyttävät katsojalleen mahdollisia maailmoja, jotka poikkeavat arkitodellisuudesta Rakkaus on vain kuoleman päässä ja Takamaan tapauksia -elokuvissa. Maihinnousu kääntää perinteiset asetelmat ja ajattelun päälaelleen. Lisäksi näemme aivan arkisia hahmoja, jotka näkevät maailman poikkeuksellisesti, oman mielensä erityisten silmälasien lävitse. Kuinka olla uskollinen itselleen ja elää hyvää elämää, tuoden rohkeasti kaiken taitonsa esiin? Mind My Mind, Nestor ja Toni with an I tutkivat tätä teemaa. Kun erilaisuus nähdään rikkautena, se saa meidät kaikki loistamaan.

Kilpasarjojen elokuvat

Lastenelokuvien kilpailussa on mukana yksitoista elokuvaa, Nuortenelokuvien kilpailussa seitsemän elokuvaa, Kotimaisessa kilpailussa kymmenen elokuvaa ja Parhaan eurooppalaisen lastenelokuvan ECFA -kilpailussa yksitoista elokuvaa. Festivaalilla on myös uusi kilpasarja: Parhaan eurooppalaisen lyhytelokuvan ECFA –kilpailussa on seitsemän elokuvaa.
Kilpasarjojen lisäksi valkokankaalla nähdään Pohjoismaisia lastenelokuvaklassikoita, Maailmanpyörä, pohjoismaisten lastenelokuvafestivaalien Nordic Junior Sessions -projektissa koottu Pohjolasta on moneksi -lyhytelokuvapaketti sekä kattava joukko muita lyhytelokuvia. Oskari-kilpailuun osallistuvat lasten ja nuorten tekemät elokuvat. Vuosittain noin 30 000 kävijää keräävän festivaalin ohjelmistossa on yhteensä lähes sata elokuvaa.

Lastenelokuvien kilpailu

APINATÄHTI  Ruotsi, Norja, Tanska 2020, ohjaus Linda Hambäck
BUSTERIN MAAILMA  Tanska 2021, ohjaus Martin Miehe-Renard
KAPTEENI SAPELIHAMMAS JA MAAGINEN TIMANTTI  Norja 2019, ohjaus Rasmus A. Sivertsen, Marit Moum Aune
OMIN KÄSIN KASVATETTU  Alankomaat 2020, ohjaus Mark Verkerk
PERHOSEN SYDÄN  Liettua 2021, ohjaus Inesa Kurklietytė
PERTSA & KILU  Suomi 2020, ohjaus Taavi Vartia
TAIANOMAINEN METSÄ  Tšekki, Slovakia, Saksa 2021, ohjaus Petr Oukropec
TULEEKO JOULU?  Islanti 2021, ohjaus Bragi Þór Hinriksson
TYTÖT – PIDETÄÄN PALLO!  Islanti, Suomi 2021, ohjaus Guðjón Ragnarsson
TÖRKYLIT – TERVETULOA LEMUPERÄÄN!  Saksa 2020, ohjaus Jens Møller, Toby Genkel
VIIKINKILEIRI  Tanska 2020, ohjaus Martin Miehe-Renard

Nuortenelokuvien kilpailu

KUINKA HUTSUILLA TYYLILLÄ  Islanti 2021, ohjaus Ólöf Birna Torfadóttir
NYT RIITTÄÄ!  Alankomaat 2019, ohjaus Jonathan Elbers
NÄKEMIIN NEUVOSTOLIITTO  Viro, Suomi 2020, ohjaus Lauri Randla
PRINSSIN LÖYTÖRETKI  Ranska, Luxemburg 2019, ohjaus Jean-François Laguionie, Xavier Picard
RALLI VERISSÄ  Norja 2019, ohjaus Daniel Fahre
SARA KATOAA  Espanja  2019, ohjaus Laura Jou
VALKOISEN KÄÄRMEEN LEGENDA  Kiina, Yhdysvallat 2019, ohjaus Amp Wong, Zhao Ji

Kotimainen kilpailu

ARKIPELLINA JA MUSTA LAATIKKO: TALVIPÄIVÄ  Suomi 2020, ohjaus Antonia Ringbom
EATNAMEAMET – HILJAINEN TAISTELUMME  Suomi 2021, ohjaus Suvi West
HEI HEI TORNIO  Suomi 2021, ohjaus Emilia Hernesniemi
KEVÄTHETKI  Suomi 2020, ohjaus Aleksi Salmenperä
MAIHINNOUSU  Suomi 2021, ohjaus Kaisa Penttilä
MEREN TUOMAT  Suomi 2021, ohjaus Anna Antsalo
NÄKEMIIN NEUVOSTOLIITTO  Viro, Suomi 2020, ohjaus Lauri Randla
ONNETTOMAT  Suomi 2020, ohjaus Erika Karsikas
PERTSA & KILU  Suomi 2020, ohjaus Taavi Vartia
TAKAMAAN TAPAUKSIA  Suomi 2021, ohjaus Lauri Ketonen, Konsta Verta

Parhaan eurooppalaisen lyhytelokuvan ECFA – kilpailu

90%  Saksa 2019, ohjaus Jerry Hoffmann
MAIHINNOUSU  Suomi 2021, ohjaus Kaisa Penttilä
MIND MY MIND  Alankomaat, Belgia 2019, ohjaus Floor Adams
NESTOR  Portugali, Iso-Britannia 2019, ohjaus João Gonzalez
RAKKAUS ON VAIN KUOLEMAN PÄÄSSÄ  Tšekki 2020, ohjaus Bára Anna Stejskalová
TAKAMAAN TAPAUKSIA  Suomi 2021, ohjaus Lauri Ketonen, Konsta Verta
TONI_WITH_AN_I  Iso-Britannia 2019, ohjaus Marco Alessi

Ohjelmanmuutokset ovat mahdollisia.

Toinen lastenelokuvafoorumi 16.-17.11.2021

Festivaaliviikolla järjestetään toista kertaa Lastenelokuvafoorumi, joka tänä vuonna on kaksipäiväinen. Festivaaliviikon tiistai 16.11. on suunnattu elokuva-alan ammattilaisille, opiskelijoille sekä aiheesta kiinnostuneille. Foorumi on englanninkielinen ja koostuu ammattilaisten puheenvuoroista sekä paneelikeskusteluista. Päivän teemana on  lastenelokuvien tuotanto, levitys ja rahoitus.

Keskiviikko 17.11. on kaikille avoin yleisöpäivä, jolloin pohditaan yhdenvertaisuutta mediakasvatuksessa sekä miten kirjasta syntyy elokuva. Yleisö on tervetullut esittämään kysymyksiä panelisteille.

Ohjelma, lisätietoja sekä ilmoittautuminen löytyvät myöhemmin festivaalin kotisivuilta.

Uusi logo ja maskotti julkistetaan sekä nimikilpailu luvassa

Festivaali julkistaa uuden maskotin, joka pohjautuu upouuteen logoon. Logossa poseeraa värikäs ja vauhdikas liito-orava. Festivaali julkistaa marraskuussa kilpailun, jossa etsitään maskotille uutta nimeä.

Tarkemmat osallistumisohjeet kilpailuun löytyvät pian festivaalin kotisivuilta.

Tutustuthan ennen festivaalivierailua poikkeustilanteesta johtuviin turvallisuusohjeisiin osoitteessa www.oulufilmfestival.fi/korona.

Voit myös seurata festivaalin kuulumisia sosiaalisessa mediassa:
www.facebook.com/lastenjanuortenelokuvienfestivaali
www.instagram.com/oulufilmfestival
www.tiktok.com/@oulufilmfestival