4. Oulun lastenelokuvafoorumi 19.11.2024
Puhujat
Kris Brown
Ohjaaja, Aargh!
Kris Brown on Uudesta-Seelannista kotoisin oleva elokuvantekijä, animaattori ja designeri, joka asuu nykyisin Saksassa. Vuosina 1999 - 2001 Kris opiskeli perinteistä 2D-animaatiota Disney-veteraani John Ewingin johdolla. Hän on osallistunut animaatiosarjojen tekoon Uudessa-Seelannissa ja Saksassa, niitten joukossa The Cartoon Networkin The Amazing World of Gumball. Nyt hän kirjoittaa, tuottaa ja ohjaa omia lyhytelokuviaan ja työskentelee freelance-designerina.
Saara Cantell
Ohjaaja, Hallonbacken - osasto 23
Saara Cantell on palkittu elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, kirjailija ja taiteen tohtori. Hän on ohjannut yksitoista pitkää elokuvaa (mm. Kohtaamisia, Tulen morsian, Onneli ja Anneli -elokuvat ja Sisarukset) sekä lukuisia lyhytelokuvia ja televisiosarjoja.
Mervi Enqvist
Ohjaaja, Kansanvalta
Mervi Enqvist (Inderjit Kaur Khalsa) on kirjailija, elokuvaohjaaja sekä näyttelijä. Hän valmistui teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi vuonna 1997, jonka jälkeen hän opiskeli elokuvaa New Yorkissa. Hän on ohjannut kolme pitkää dokumenttielokuvaa, joista Kansanvalta (2021) on kolmas. Aikaisemmat olivat Brooklynin pojat (2014) sekä War/Peace (2017). War/Peace on kiertänyt laajasti ulkomailla ja elokuvaa on esitetty teattereissa New Yorkissa sekä Australiassa.
Gunnbjörg Gunnarsdottir
Ohjaaja, Victorian on kuoltava
Gunnbjörg Gunnarsdottir on norjalais-islantilainen itseoppinut ohjaaja ja elokuvantekijä. Vuodesta 2012 alkaen hän on tehnyt musiikkivideoita, lyhytelokuvia ja dokumentteja eri puolilla maailmaa. Hiljattain hän on käsikirjoittanut ja ohjannut elokuvan Victorian on kuoltava, joka on menestynyt Norjan elokuvateattereissa ja kansainvälisillä festivaaleilla.
Alli Haapasalo
Käsikirjoittaja-ohjaaja
Alli Haapasalo on elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Hänen kolmas pitkä elokuvansa Tytöt tytöt tytöt (2022) voitti Sundancen elokuvajuhlien yleisöpalkinnon, valittiin kilpasarjaan Berliinin elokuvajuhlille ja palkittiin useilla kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Kotimaassa se sai neljä Jussi-palkintoa. Naisvetoiset tarinat ovat Haapasalon työn ydintä. Haapasalo on valmistunut elokuvaohjaajaksi New York Universityn Tisch School of the Artsista sekä Aalto-yliopiston Elokuvataiteen ja lavastustaiteen osastolta. Vuonna 2022 hänet palkittiin työstään elokuvaohjaajana Suomi-palkinnolla.
Outi Hupaniittu
FT, arkistonjohtaja, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Outi Hupaniittu on elokuvahistorian tutkija ja arkistoalan ammattilainen. Hupaniittu on erikoistunut suomalaisen elokuvan tuotannon ja talouden tutkimukseen. Hänen väitöskirjansa (2013) käsitteli suomalaisen elokuvaliiketoiminnan varhaisvaiheita. Hän on kirjoittanut muun muassa elokuvayhtiöiden liiketoimintamalleista, tuotannon kannattavuudesta, elokuvateattereista ja elokuvakulttuurista. Hupaniittu on ollut toimittajana SKS:n kustantamissa teoksissa Unelmatehdas Liisankadulla. Suomen Filmiteollisuuden Oy:n tarina (2019) ja Arkistot ja kulttuuriperintö (2021). Hän on Suomen elokuvatutkimuksen seuran varapuheenjohtaja ja kuvaohjelmalautakunnan varajäsen.
Aino Isojärvi
Moderaattori
Aino Isojärvi on elokuvatutkimuksen väitöskirjatutkija, Elokuvan ja luovien medioiden opettaja sekä Kentin yliopiston (UK) alumna. Hän on erikoistunut lastenfiktion, populaarikulttuurin sekä sukupuolentutkimuksen risteymäkohtiin, ja hänen tärkeimmät kiinnostuksenkohteensa ovat animaatio ja adaptaatio.
Janne Isokääntä
Digitaalinen taiteilija, animaattori, opettaja
Janne Isokääntä on digitaalinen taiteilija ja animaattori, jolla on kokemusta muun muassa 2D- ja 3D-taiteen, liikegrafiikan ja pelitaiteen parissa. Hän toimii opettajana uudella Digi- ja pelitaidelinjalla Limingan taidekoulussa. Hän luotsaa uutta opetusohjelmaa, joka keskittyy digitaaliseen taiteeseen, animaatioon ja pelisuunnitteluun yhdistäen taiteellisen ilmaisun huipputeknologiaan.
Hän auttaa uusia luovia tekijöitä toteuttamaan taiteelliset visionsa ohjaamalla heitä läpi digitaalisen taiteen ja pelien luomisen prosessin taiteilijan näkökulmasta hyödyntäen esimerkiksi Unity-ohjelmistoa. Olipa kyseessä pikselitaide, upeiden 3D-ympäristöjen suunnittelu tai hahmojen animointi, Janne korostaa luovuuden, innovaation ja huumorin ripauksen merkitystä oppimisessa.
Sidse Jeppesen
Tuotantopäällikkö, Copenhagen Film Festivals
Sidse Gry Jeppesen on tuotantopäällikkö Kööpenhaminan elokuvafestivaalisäätiössä, joka järjestää Buster Filmfestivalia ja CPH:DOXia. Hänen taustansa on musiikkialalla. Viime vuosina hän on festivaalien tuottamisen ohella opettanut innovointia, yrittäjyyttä ja ekologista kestävyyttä Rytmisk Musikkonservatoriumissa.
Ted Kjellsson
Ohjaaja, Håkan Bråkan 2
Ted teki 2000-luvun puoliväliin mennessä ruotsalaiset kulttilyhärit Tompta Gudh ja Kapten Sverige. Hän huomasi, että Ruotsi ei ollut valmis genre-elokuviin, jotka sisälsivät folklorea ja supersankareita. Sen sijaan Tedistä tuli nimi mainosalalla projekteissa isojen brändien kanssa. Tämä teki Tedistä pelottoman ohjaajan, joka hallitsee erikois- ja visuaaliset tehosteet ja tuotantosuunnittelun. Vuonna 2012 hän palasi ruotsalaiseen elokuva- ja tv-maailmaan scifi-sarjalla Skrotarna. Hän tähtäsi pitkän elokuvan debyyttiin ja jatkoi samalla tv-mainos-, verkko- ja some-projektien tekemistä kaupallisille asiakkaille. Eeppisestä avaruusseikkailusta Ensamma i Rymden tuli hänen ensimmäinen kokoillan elokuvansa. Viime vuosina hän on kuvannut Håkan Bråkanista kertovaa menestyksekästä trilogiaa. Ensimmäinen, ”Die Hard for the family”, voitti Oulussa viime vuonna. Toinen, ”Rambo meets Goonies”, esitetään tällä festivaalilla! Ja Ted on juuri lopettanut kolmannen osan kuvaukset! Håkan Bråkan 003:n on tarkoitus olla jonkin sortin James Bond -elokuva... pysykää kuulolla.
Marjo Kovanen
Erityisasiantuntija, Koulukino
Marjo Kovanen työskentelee valtakunnallisen elokuvakasvatusjärjestö Koulukinon erityisasiantuntijana. Hän viimeistelee parhaillaan lastenelokuvaa ja elokuvakasvatusta käsittelevää väitöskirjaansa Tampereen yliopistossa. Kovanen on Suomen elokuvatutkimuksen seuran, Mediakasvatusseuran sekä ECFAn (European Children's Film Association) hallitusten jäsen.
Heta Mulari
Tutkijatohtori, Nuorisotutkimus, Tampereen yliopisto
Heta Mulari (FT) työskentelee tutkijatohtorina Tampereen yliopistolla Nuorisotutkimuksen oppiaineessa. Hänen kulttuurihistorian alan väitöstutkimuksensa tarkasteli tyttöyttä, feminismejä ja ruotsalaisia nuortenelokuvia 1990-2000-luvuilla. Mularin tutkimusintresseihin kuuluu nuoriso- ja alakulttuurien tutkimus, elokuvatutkimus, kaupunkitutkimus ja feministinen etnografia.
Magdalena Nieć
Ohjaaja, Junakoira Lampo
Magdalena Nieć, MA, valmistui Krakovan näyttämötaiteen akatemiasta ja opiskeli stipendiaattina École national supérieure des arts de la marionnette -korkeakoulussa Charleville-Mézièresissä Ranskassa. Hän työskentelee teatteri- ja elokuvanäyttelijänä sekä kirjailijana. Junakoira Lampo on palkittu vuoden 2023 parhaana puolalaisena lastenelokuvana, ja se on voittanut palkintoja useilla kansainvälisillä festivaaleilla.
Markéta Pášmová
Taiteellinen johtaja, Zlínin kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvafestivaali
Markéta Pášmová on ollut Zlínin kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvafestivaalin taiteellinen johtaja vuodesta 2013. Hän on nuoria tšekkiläisiä ja slovakialaisia elokuvantekijöitä tukevan FILMTALENT ZLÍN -säätiön hallituksen jäsen. Markéta Pášmová johtaa myös elokuva-alan ammattilaisille suunnattua Zlín Industry Days -ohjelmaa.
Kaisa Rastimo
Tuottaja-käsikirjoittaja-ohjaaja, Nasrin's Voice
Kaisa Rastimo on työskennellyt elokuva-alalla jo yli 30 vuotta ohjaajana, käsikirjoittajana, leikkaajana ja tuottajana. Kaikki hänen elokuvansa ovat palkittuja niin kotimaassa kuin ulkomailla. Rastimon elokuville on tyypillistä elämyksellisyys ja ainutlaatuisuus. Monet hänen elokuvistaan ovat olleet edellä aikaansa. Myös lapset pitävät Kaisa Rastimon persoonallisista elokuvista. Heinähattu ja Vilttitossu (2002) ja Myrsky (2008) kiinnostavat edelleen lapsikatsojia vuodesta toiseen.
Outi Rousu
Osatuottaja, Kouluvuosi Japanissa
Outi Rousu työskenteli elokuvakulttuurin ja mediakasvatuksen parissa Oulussa ja Helsingissä vuosina 1985-1990, minkä jälkeen hän aloitti elokuvatuotannoissa lastenelokuvaohjaaja Liisa Helmisen assistenttina. Tätä nykyä hän tuottaa elokuvia omassa v. 2001 perustetussa tuotantoyhtiössään Pystymetsässä, kehittää elokuva-alaa, mentoroi ja konsultoi. Rousu on tuottanut noin 45 elokuvaa: näytelmäelokuvia, dokumenttielokuvia, lyhytelokuvia, mediataidetta ja kansainvälisiä yhteistuotantoja. Vuosina 2020-2023 Rousu oli hallituksen puheenjohtajana DocPoint elokuvatapahtumat -yhdistyksessä, joka järjestää vuosittain DocPoint-festivaalia ja valtakunnallista lasten ja nuorten DOKKINO-tapahtumaa. Hän toimi vuosina 2014-2019 tuotantoneuvojana AVEK - Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksessa ja vastasi dokumentti- ja lyhytelokuvien rahoituspäätöksistä.