Massivedynamic.co
Lapsille 7+Pohjoismaisia lastenelokuvaklassikoita

Rottis

Rottis on nuori poikarotta, joka asuu suuressa perheessä keksijäisän, alituisesti siivoavan äidin, seniilin kitaraa rämpyttävän isoisän ja laajan sisarusparven keskellä. Eräänä päivänä hän tapaa rottatyttö Rosettan, johon ensin ihastuu ja sitten rakastuu – tunne on molemminpuolinen. Rottiksen ja Rosettan suhde ei kuitenkaan kehity vaikeuksitta, sitä sotkevat vanhempien epäilyt ja kovaotteinen moottoripyöräjengi, jonka yhteen jäseneen Rosetta viehtyy. Loppujen lopuksi Rottis kuitenkin osoittaa, että ei tarvitse olla kovis pärjätäkseen maailmassa: ei tyttö- eikä muissakaan asioissa.


NÄYTÖS

Su 14.11. klo 14.15 Studio

SALLITTU YLI 7-VUOTIAILLE

84 min
Tekstitys: suomi
Kieli: ruotsi

Ruotsi 1986
Alkuperäinen nimi: Råttis
Ohjaus, käsikirjoitus: Lennart Gustafsson
Kuvaus, animaatio: Mikael Gerdin, Anders Holt, Lennart Gustafsson
Leikkaus: Lennart Gustafsson, Leif Westerlund
Musiikki: Markus Wikström, Bie Carlsson
Tuotanto: Lisbet Gabrielsson | Kanalfilm, Svenska Filminstitutet

AVAINSANAT

klassikko, animaatio, ihastuminen

____________________

Elokuvassa näytettiin valistavassa muodossa kahden rotan välistä rakkautta. Siinä oli musikaalin piirteitä, jotka tekivät elokuvasta iloisemman. Elokuva on tehty 80-luvulla, joten se on ihanan vanhanaikainen, ja kuva säröilee mukavasti. Sukupuoliroolit näkyivät vahvasti elokuvassa, mikä sai sen vaikuttamaan vanhemmalta. Elokuvassa oli paljon äänitehosteita ja ääninäyttely oli hyvä. Mielestämme elokuva sopii valistusmielessä yli kymmenvuotiaille.

- Emma, 14 v., Reeta, 15 v.

Aluksi pieni varoituksen sana. Vaikka kyseessä on piirroselokuva, se ei sisällöltään sovellu aivan pienille lapsille. Suositus olisi n. 10-vuotiaasta ylöspäin. Nuorempien olisi hyvä katsoa tämä elokuva aikuisten kanssa. Seurustelu ja sukupuolivalistus kuuluvat enemmän teini-ikää lähestyville joten ehkä 5-luokkalaiset saattaisivat olla sopiva kohderyhmä. Myöskin kielenkäyttöä olisi voinut siistiä paikoitellen kääntäjän toimesta.

Muuten tämä animaatioelokuva oli viehättävän retrohenkinen tuoden kaikuja menneen ajan Walt Disneyn piirroselokuvista. Valmistusvuosi oli 1986, mutta luulin tätä vanhemmaksi, kunnes 1980-luvulle ominainen diskomusiikki paljasti oikean valmistumisvuosikymmenen. Pimeät metsäkohtaukset laulavine puineen ja kurnuttavine sammakkoineen toivat mukaan myös surrealistisia sävyjä. Personifikaatioita oli käytetty Disneyn animaatioiden tavoin.

- Juha, 63 v.