Massivedynamic.co
LyhytelokuvapaketitZdeněk Miler S

Kuinka myyrä sai housut

SATA VUOTTA MYYRÄ-ANIMAATIOSARJAN LUOJAN ZDENĚK MILERIN SYNTYMÄSTÄ


MYYRÄN JOULU

Myyrä koristelee joulukuusen metsässä, mutta miten käy, kun Myyrä kääntää katseensa toisaalle.

MYYRÄ JA MAANSIIRTOKONE

Myyrälle tulee kiire pelastaa rakkaat kukkansa, ennen kuin maansiirtokone jyrää kaiken tieltään.

MYYRÄ KARNEVAALEILLA

Myyrä joutuu karmean koiran jahtaamaksi, mutta koiran jouduttua pahaan pulaan, Myyrä tulee apuun.

MYYRÄ JA SATEENVARJO

Myyrä ja sateenvarjo ajautuvat hurjiin seikkailuihin.

KUINKA MYYRÄ SAI HOUSUT

Myyrä tarvitsee taskulliset housut ja saa puuhaan apua lukuisilta kotimetsän ystäviltään.

____________________
NÄYTÖKSET

Ti 16.11. klo 17.00 Pakkalan sali
La 20.11. klo 11.00 Studio

SALLITTU

37 min
Kieli: ei dialogia/ suomi

Tšekkoslovakia 1957-83
Alkuperäinen nimi: Jak krtek ke kalhotkám přišel
Ohjaus: Zdeněk Miler

____________________

Entisen itäblokin animaattoreista tsekkiläinen Zdeněk Miler lienee kansainvälisesti kaupallisesti menestynein. Milerin 50-luvun loppupuolella ideoima Myyrä-animaatiosarja on edelleen voimissaan.

Miler on hyödyntänyt Myyrää myös kuvakirjoissa. Myyrä on positiivinen ja kekseliäs hahmo; se ei lannistu oudoissakaan tilanteissa, vaan yrittää sinnikkäästi selvittää ne. Tekniset laitteet, kuten raketit, autot tai televisio antavat sille usein ihmettelyn aihetta. Iloisuus ja elämänmyönteisyys leimaa tarinoita, jotka Miler kirjoitti monesti yhteistyössä J.A. Novotnyn kanssa."

Tarinankertojana Miler ei ole perinteinen sadunkertoja. Hänen elokuvansa lähtevät tavallisesti liikkeelle arkipäiväisistä tilanteista. Myyrä törmää johonkin sille outoon asiaan tai ilmiöön.

Ystävyyden merkitys on Myyrä-sarjan töissä tärkeä, ja moraalinen sanomakin niihin saatetaan ujuttaa. Sitä ei kuitenkaan alleviivata.

Miler nojaa elokuvissaan usein toiminnallisiin, slapstick-henkisiin piloihin. Ratkaisu on luonteva, kun ajattelee paitsi sarjan laajuutta ja pitkää ikää, myös keskeistä kohderyhmää. Miler kykenee kuitenkin luomaan myös tunnelmallisia, aidosti tunteeseen vetoavia töitä: festivaalin ohjelmistossa hyvä näyttö tuosta linjasta on hellyttävä Myyrän joulu.

Lapsia ei aliarvioida. Myyrä on heidän kaverinsa eikä aikuisenkaan kannata sen seuraa vältellä.

- Sauli Pesonen

____________________

Hauskoja animaatioita, maisemat ovat kauniita. Erityisesti erottuvat vuodenaikojen vaihtelut. Yhteistyöllä selviää. Jaksot ovat opettavaisia varsinkin monille nykyajan lapsille, jotka ovat vieraantuneet luonnosta. Tarinat ymmärtää ilman puhettakin.

- Olivia, 12 v.

Hauskoja animaatioita. Maansiirtokone-jaksossa oveluus päihittää voiman. Joulujakso oli myös kiva, etenkin kokoontaitettava joulukuusi. Karnevaalijaksossa hyvä loppu kun myyrä ja aluksi pelottavan näköinen koira ystävystyvät, mutta syövätkö myyrät vesimelooneja?

- Natalia, 9 v.

Kekseliäisyyttä ei Myyrältä puutu. Sateenvarjo koituu pelastukseksi ahnaan hauen hampaista ja muuttuu milloin veneeksi, milloin purjelentokoneeksi ja milloin laskuvarjoksi. Jaksot olivat sopivan pitkiä. Vanhanaikaiset värit kiehtoivat.

- Runo, 12 v.

Muistelen nähneeni näitä Myyrä-hahmoja joskus joissain lapsuusaikani kuvakirjoissa ja on niitä muistaakseni näytetty Pikku Kakkosessakin. Täytyy sanoa että oli nostalginen katselukokemus, vai pitäisikö sanoa ostalginen. Lapsuusvuosinani näytettiin televisiossa paljon itäeurooppalaisia animaatioita. Milloinkahan saadaan 1960-luvun itäsaksalaisia Filopat ja Patafil -koosteita festivaaleille? Toki lännessäkin tuotettiin lapsuusaikanani laadukkaita lasten kuvakirjoihin pohjautuvia animaatioelokuvia. Etenkin Richard Scarryn maisemat ja eläinhahmot olivat varsin kiehtovia. Porkkanasta tehdyllä autolla ajavat hiiret jäivät lähtemättömästi mieleen. Eräänlaista varhais-psykedeliaa.

- Juha, 63 v.