Massivedynamic.co
Haavekuvia 10+Lyhytelokuvat

Jovanna4Future

Hollantilainen nuori Jovanna taistelee ilmastonmuutosta vastaan. Hän on tullut kaupungintalolle joka viikko jo puolen vuoden ajan osoittamaan mieltään. Yksin hän ei ole asiansa kanssa, vaan useat muut nuoret ympäri maailmaa jakavat huolen. Dokumentti vie katsojan kuolleiden korallien ääreen ja saastuneiden suurkaupunkien kaduille. Hän tekee valintoja ympäristöä ajatellen: on vegaani ja asuu perheensä kanssa energiaa tuottavassa ekotalossa. Aivan ehdotonta ei elämä kuitenkaan ole. Naapurin pakastimesta löytyvät perheen jäätelöt.


Näytös

HAAVEKUVIA-KOOSTE
Ke 18.11 klo 16.00 Studio | Liput 3 e

Suositeltu yli 10-vuotiaille

16 min
Tekstitys: suomi, englanti

Alankomaat 2019
Ohjaus: Mirjam Marks
Kuvaus: Simon Meesters
Leikkaus: Sander Cijsouw
Tuotanto: Nienke Korthof, Willem Baptist. Tangerine Tree, email info@tangerinetree.nl, tangerinetree.nl

Avainsanat

ilmastonmuutos, ympäristö, aktivismi, mielenosoitus, maapallo, nuoret

Nuoret kriitikot

YK:n lastenoikeuksien sopimus antaa lapsille oikeuden lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan. Se myös takaa, että lasta koskevissa päätöksissä on aina ensisijaisesti harkittava lapsen etua. Jokainen katsoja voi miettiä toteutuuko tämä Jovannan ja muiden lasten ja nuorten kohdalla, jotka koulun sijasta lähtevät osoittamaan mieltä ympäristön puolesta. Ympäristökysymys on ennen kaikkea heitä koskettava asia, koska nykyiset päätökset vaikuttavat elämään kymmenien vuosien päästä.

Dokumenttielokuva seuraa Jovannaa näyttäen aina välillä videotervehdyksiä ympäri maapalloa muilta nuorilta. Katsoja viedään kuolleiden korallien ääreen ja saastuneiden suurkaupunkien kaduille. Nuorten ulostulo ympäristöasian puolesta on rohkaisevaa. Muutos tulee tapahtumaan, mutta onko ympäristöllä aikaa odottaa siihen asti, että he kasvavat aikuisiksi, äänestäjiksi ja päättäjiksi.

Jovanna4Future on myös lohduton elokuva. Niin hieno ja poikkeuksellinen kuin koululakkoliike olikin, sen vaikutukset päätöksentekoon jäivät vähäisiksi. Koronan hiljentäessä kadut, myös ympäristöasia jäi sivuun. Elokuva saa pohtimaan sitä, onko demokratiassa jokin pahasti vialla, jos lasten ja nuorten huoli jätetään huomioimatta.

Totti, 23 v.