Massivedynamic.co
Lapsille 9+Lastenelokuvat

Isoisäni on avaruusolento

Älykkäät ja konemaiset, kehityksen huipulla olevat avaruusolennot sieppaavat Unan isoisän. Kellarissa paljastuu yllätys: myös isoisä on avaruusolento, jonka alus putosi maahan kauan sitten. Vaikka isoisäkin on avaruusolento, hän on Unan lempi-ihminen maailmassa. Unan seuralainen koko pelastusmatkan ajan on tähtienvälinen pilotti KD ZTX DP-11, pieni sympaattinen Dodo-robotti. Parivaljakolla on alle 24 tuntia aikaa pelastaa isoisä.


Näytökset

La 21.11. klo 14.30 Valvesali | Liput 6 e
Su 22.11. klo 12.00 Studio | Liput 6 e

Suositeltu yli 9-vuotiaille

79 min
Tekstitys: suomi, englanti

Kroatia - Luxemburg - Norja - Tšekki - Slovenia - Slovakia - Bosnia-Hertsegovina 2019
Alkuperäinen nimi: Moj dida je pao s Marsa
Ohjaus: Marina Andree Škop, Dražen Žarković
Käsikirjoitus: Branko Ružić, Pavlica Bajsić Brazzoduro
Kuvaus: Sven Pepeonik
Leikkaus: Marina Andree Škop
Musiikki: Stein Berge Svendsen
Tuotanto: Darija Kulenović Gudan, Marina Andree Škop.
Studio dim Ilica, puh. +385913697046,
email marina@dim.hr
Levitys: Pink Parrot Media, www.pinkparrotmedia.ca, http://didasmarsa.com

Avainsanat

seikkailu, sci-fi, avaruus, kiusaaminen, toiminta, perhe, isovanhemmat, avaruusolennot, robotit

Nuoret kriitikot

Isoisäni on avaruusolento herättää huomiota modernilla otteella. Some-kiusaamisen ohella, muutkin aikamme ilmiöt saavat tilaa. Kamerapuhelimet ja videopuhelut näyttelevät kommunikaatiossa merkittävää roolia, Unan kulkuvälineenä on Suomessakin villitsevä sähköpotkulauta ja koskea laskettaessa kuvaus näyttää tapahtuvan GoProlla. Tieteiselokuvaksi Isoisäni on avaruusolento nojaa enemmän olemassa olevaan eikä yritäkään luoda kauheasti erikoisia vempaimia. On toki niitäkin: pierulla kulkeva moottori ja koko maailmankaikkeuden käsittävä kartta, joka yhtä lailla voisi olla TomTom.

Tähtien sodan ohella elokuvalla on läheisempikin sukulainen. Olisi kumma, jos Steven Spielbergin avaruusaiheiset elokuvat Kolmannen asteen yhteys (1977) ja varsinkin E.T. (1982) eivät olisi vaikuttaneet elokuvan tekijöihin. Alkukohtaus kolmenkymmenen vuoden takaa on tuttua kasarikuvastoa Commodore-tietokoneineen ja korvalappustereoineen. E.T.-elokuvan tunnetuin kohtaus kuun edessä pyörällä lentämisestä saa myös mukaelman tässä kroatialaiselokuvassa.

Scifi-elokuvia riivaava turhan tärkeä pönötys on poissa, kun keskitytään Unaa lähellä oleviin ongelmiin eikä koko maailma ole pelastettavana. Toiminta on tarkkaan harkittua, eivätkä kosmiset sotakohtaukset kuulu elokuvan kuvastoon, vaan itsepuolustukseksi laskettava kiusaajan kurmotus.

Elokuvan tempo on lapsille sopiva, eikä sitä ole umpitäyteen ahdettu kaikkea mahdollista. Tilaa on kehitykselle, kun ei koko ajan pidä olla sinkoilemassa sinne ja tänne. Mikään ei tunnu myöskään yliliimatulta. Elokuva ei tyrkytä opetuksiaan, vaikka niitäkin tarkka katsoja elokuvasta huomaa.

Isoisäni on avaruusolio toimii seikkailuelokuvana, unohtamatta myös huumoria. Unan ja Dodon ensisanailu säväyttää. ”Miksi olet noin pieni?” kysyy Dodo ja jatkaa: ”Miksi sinulla on noin iso pannu?”