Massivedynamic.co
Pohjoismaisia lastenelokuvaklassikoitaSallittu kaikenikäisille

Elokuvan sankarit

Koomikkopari Majakka ja Perävaunu tekivät mykkäelokuvien kaudella tavattoman suosittuja komedioita. Heidän elokuvansa levisivät 1920-luvulla jopa Yhdysvaltoihin saakka. Tämän koosteen hulvattomat tarinat ovat vuosilta 1921–28.
________
Kooste, sisältää otteita elokuvista:
Dyd, daarskab og driverter – Huldan hurskaat hulivilit 1923
Sol, sommer, studiner - Aurinko, kesä, naisylioppilaita 1922
Raske riviera rejsende - Reippaat Rivieran retkeilijät 1924
Professor Petersens plejebørn - Professori Petterssonin pahantekijät 1924
Kan kaerlighed kureres – Kemuja, kiemailua, kyyppareja1923
Cocktails – Vihurina vinhaa vauhtia 1928
Takt, tone og tosser – Kreivi Kustaanpojan kepposet 1925
Film, flirt og forlovelse – Filmausta, kuhertelua ja kihlausta 1921


NÄYTÖS

Su 14.11. klo 12.00 Studio

SALLITTU

71 min
Tekstitys: suomi
Kieli: mykkä, ruotsinkieliset välitekstit

Tanska 1979
Alkuperäinen nimi: Filmens helte
Ohjaus: Lau Lauritzen Sr.
Käsikirjoitus: Johan Hilbard, Alice O'Fredericks
Kuvaus: Valdemar Christensen, Carlo Bentsen
Leikkaus: Johan Hilbard
Osissa: Carl Schenstrøm, Harald Madsen, Holger Reenberg, Oskar Stribolt, Eli Lehman, Katy Valentin
Tuotanto: Palladium Film
Levitys: DFI

AVAINSANAT

klassikko, komedia, mykkäelokuva

____________________

Valkokankaan tunnetuin koomikkopari lienee Stan Laurel ja Oliver Hardy, joiden yhteinen elokuvaura alkoi vuonna 1926. Heillä oli kuitenkin edeltäjiä jo aiemmin, myös Pohjoismaissa: Carl Schenström ja Harald Madsen eli Majakka ja Perävaunu, jotka työskentelivät yhdessä vuosina 1922–40.

Majakka ja Perävaunu eivät olleet yksinomaan kansallinen, vaan kansainvälinen ilmiö. He tekivät elokuvia paitsi kotimaassaan Tanskassa, myös Saksassa, Ruotsissa, Itävallassa ja Isossa-Britanniassa. Heidän työnsä levisivät 1920-luvulla jopa Yhdysvaltoihin.

Toisin kuin monet muut koomikot, Schenström ja Madsen eivät olleet luovia kykyjä siinä mielessä, että olisivat itse kehitelleet komediarutiinit ja gag-aineistonsa. Hahmot loi ja materiaalista vastasi enimmäkseen Lau Lauritzen Sr. , joka myös ohjasi useimmat parivaljakon elokuvista. Lauritzen Sr. sai innoituksen Cervantesin Don Quijotesta ja Sancho Panzasta.

Majakan ja Perävaunun keksimisen aikaan Palladium Filmissä työskennelleen Lauritzenin erikoisalaksi olivat muodostuneet slapstick-farssit: tosin hänen elokuviensa tempo oli hitaampi ja gageja vähemmän kuin amerikkalaisissa esikuvissa. Sarjan töiden komiikka oli maanläheistä, vanhaan klovnitraditioon perustuvaa. Ohjaaja korosti parivaljakon hahmoissa kahta elementtiä, yksinkertaisuutta ja lämpöä.

Schenströmin ja Madsenin välit eivät olleet yksityiselämässä kovin hyvät, mutta valkokankaalla koomikkopari valloitti yleisön parikymmentä vuotta: pitkä surumielinen, mutta samalla äkkipikainen viiksiniekka ja hänen melkoisen hyvänsuopa pullea kaverinsa. Majakkaan ja Perävaunuun liittyy myös infantilismi, kumpainenkin on lapsekas.

Majakka ja Perävaunu -elokuvien kultakausi kesti äänielokuvan läpimurtoon saakka. Vaikka he tekivät komedioita aina 1940-luvun alkuun saakka, aika ja tyyli oli jo tuolloin ajanut niistä ohi. Jotakin alkuperäisestä viehätyksestä ja suosiosta säilyi silti. Yksi osoitus siitä on, että elokuvista muokattiin useita täyspitkiä koosteita: viimeinen, Elokuvan sankarit vielä vuonna 1979.

- Sauli Pesonen